RTB: Udvostručen IZVOZ BAKRA, sa prošlogodišnjih 115 na 205 miliona dolara

449 0
rtb

BOR,  Proizvodi Rudarsko-topioničarskog basena Bor prodavani su prošle godine u Velikoj Britaniji, Grčkoj, Turskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Italiji, Rumuniji, Hrvatskoj i Bugarskoj. Vrednost direktno izvezene robe u 2017. bila je 205 miliona dolara, što je skoro dvostruko više nego 2016. godine, kada je ukupan izvoz iznosio 115 miliona dolara, saopštila je press služba te kompanije.

Duplo većem izvozu doprinela je veća proizvodnja u RTB-u Bor, skok cene bakra, ali i konstantna potražnja za ovim metalom iz zemalja u okruženju. Prošle godine je, recimo, u inostranstvu prodato 10.000 tona bakra više nego 2016, a za toliko je porasla i produkcija u RTB-u.

Devizni priliv borskoj kompaniji donosi prodaja bakra, srebra, selena, plavog kamena i sumporne kiseline, a najviše para stiže joj od izvoza bakra.

Katoda iz Bora čuvena je po vrhunskom kvalitetu „četiri devetke“ i odlično se prodaje u Hrvatskoj, Turskoj, Nemačkoj, Italiji, Bugarskoj i Poljskoj. Ranije je zemljama u okruženju isporučeno 32.200 tona bakra, a RTB Bor je samo po tom osnovu prihodovao 200 miliona dolara.

Ako se tome doda i vrednost bakra isporučenog domaćim prerađivačima, koji je u obliku žice, praha ili trupaca opet završio u inostranstvu – a „Sevojnu“ i „Pometonu“ prodato je 11.000 tona „crvenog metala“- indirektan izvoz RTB-a prošle godine iznosio je 270 miliona dolara.

Prošle godine RTB Bor je prodajući u inostranstvu srebro, selen, sumpornu kiselinu i plavi kamen zaradio šest miliona dolara.

U RTB podsećaju da skoro ništa ne uvozi da bi proizveo robu. Imaju sopstvenu sirovinu, čijom se preradom dobijaju bakar, zlato, srebro, platina, paladijum, selen, sumporna kiselina, bakar-sulfat i soli metala.

G.T:V. 

 

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X