RTB: Svi poverioci će biti izmireni iz tekućeg poslovanja

546 6

BOR, (IST Media) Sva dugovanja prema poslovnim partnerima i dobavljačima Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor biće izmerena iz prihoda koje će, nakon izlaska iz restrukturiranua, ostvariti ovo preduzće, rečeno je u RTB.

 

Resize of RTB kzss

 

Ovo je na današnjoj konferenciji za novinare saopštio menadžment kombinata bakra, dan nakon što je lider Pokreta „Dosta je bilo“, Saša Radulović optužio RTB da pokušava da sprovede reorganizaciju kroz nezakoniti stečaj, čime će biti oštećeni poverioci za 700 miliona evra.

 

U RTB se nisu nijednog momenta osvrnuli na izjavu Radulovića, ali su napomenuli da je ta kompanija, poštujući odredbe Zakona o privatizaciji, Privrednom sudu i Agenciji za privatizaciju predala dokument „Unapred pripremljen plan restrukturiranja“ (UPPR), koji predviđa način na koji će se namiriti poverioci i rešiti dugovi nastali u prethodnom periodu.

Mirjana Antić
Mirjana Antić: Sve smo uradili na vreme

„Suština je da ovim dokumentom treba da se urede svi istorijski i tekući odnosi sa poveriocima. Nijedan poverilac nije zaboravljen, svi su evidentirani a najveći su Agencija za osiguranje dopozita, gde se nalaze krediti Londonskog i Pariskog kluba poverilaca, banke u stečaju, Fond za razvoj i nekoliko komercijalnih poverilaca“, rekla je direktor RTB za ekonomska pitanja, Mirjana Antić.

 

Direktor RTB, Blagoje Spaskovski, podsetio je da ser RTB nalazi u završnoj fazi postupka restrukturiranja koji je trajao više od deset godina, a koji je uveden kao neminovnost zbog nagomilanih dugovanja kompanije od 1960. do 2009. godine.

 

„U tom periodu dug Basena dostigao je 700 miliona evra, a reč je o istorijskom nasleđu jer sadrži vrednost stare topionice u Boru, koja će biti srušena, deo koji je “ugrađen“ u HE Đerdap, u prugu Bor-Majdanpek, put Bor-Paraćin i u stanove u kojima Borani i Majdanpečani i danas žive“, kazao je prvi čovek RTB-a.

 

 

Resize of 08

 

On je napomenuo da je RTB 2009. godine bio suočen sa dve mogućnosti. Da ode u stečaj, čime bi proizvodnja bila obustavljena, ne bi bila izgrađena savremena topionica a 5.000 radnika bi ostalo bez posla, ili da nastavi da radi i poverioce namiri kroz buduće prihode, a što sadrži UPPR, koji su prihvatili poverioci.

 

„S obzirom na to da RTB Bor poslednjih pet godina posluje pozitivno, smatrali smo da je pravi trenutak da se konačno reše sve njegove obaveze iz prošlosti. Osim toga, UPPR predviđa promena vlasništva nad RTB-om Bor, i konverziju duga prema državi u kapital države“, rekao je Spaskovski.

 

Prema njegovim rečima, umesto sadašnja četiri preduzeća u sastavu RTB, postojaće jedna kompanija koja neće više plaćati pdv u međusobnoj trgovini.

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

There are 6 comments

 1. Stara oprobana fora za izbegavanje dugova ,promenis ime firmi i izvinite,nismo vam nista duzni . Pa sve ispocetka zaduzivacemo se na racun nekih novih generacija,sta nas briga kad je RTB drzavna firma i masala mi smo na budzetu,jos puno puno ima do penzije za sve one koji su velikodusno platili svoja radna mesta u par zadnjih godina a njihovim mamama i tatama svega jos po neka.

  Odgovori
 2. Nije ti neki komentar, ne znam sta si hteo da kazes ovim tvojim stupidnim tekstom.
  Bor je drad koji je mnogo izdvajao za razvoj cele Jugoslavije i kasnije Srbije pa je red da se i njemu pomogne.

  Odgovori
 3. Sram te bilo ciganine o cemu ti pricas .Mi smo posteni radnici i gradjani ovog grada, svakog dana mi odlazimo na posao i vracamo se umorni da bi ovoj zemlji dali sto vise i sto boljeg bakra.

  Odgovori
 4. Комбинат
  РТБ Бор је пао у незавидну ситуацију после 1990. године због санкција,
  немарност менаџмента, лоше приватизације дела погона, пад рударске, а затим и
  металуршке производње и односа према производњи, недомаћинско пословање,
  ненаменско трошење средстава и много тога. Погони за прераду бакра: Фабрика лак
  жица је прбатизована и заустављена, фабрика цеви је приватизована и ради добро
  фабрика ДП жице ради са смањеним капацитетом, ливница бакра и бакарних легура
  је пред затварањем. Да скратим, Производња у РТБ Бор се своди на производњу
  концентрата бакра до 200.000 тона годишње садржаја око 15% бакра (у свету, 30-50%
  Cu), сребра, злата и сумпорне киселине и наравно производња
  катодног бакра око 30.000 тона годишње. Остала производња је заборављена.
  Ефикасност је веома ниска, искоришћење бакра од руде до катоде је 60-70%,
  високи трошкови производње, изнад 8000 долара по тони бакра (према проф. Schlesingeru u 2011. године, 3000 $/t бакра), капацитивно искоришћење металуршких
  агрегата 30%, потрошња електричне енергије од руде до катоде 14,0 МWh/t катодног бакра (у свету, 5 МWh/t), а укупна потрошња све врсте енергије,
  сведене на еквивалентни угаљ, у РТБ Бор износи око 7,0 т еквивалентног угља по
  тони катодног бакра (у свету, око 3,5 t е.у./t бакра). Од 2008. године РТБ Бор је набавио рударску опрему, изградио
  нову металуршку пећ за топљење и ново постројење за производњу сумпорне
  киселине у вредности изнад пола милијарде евра, тако Комбинат има тренутно дуговања
  изнад милијарду евра.

  Odgovori

Leave a comment

Your email address will not be published.

X