RTB privodi kraju novu topionicu i fabriku sumporne kiseline

456 0

BOR (tekst i foto: Lj.Aleksić, Kolektiv) Za razliku od prvog poklopca, koji su postavili po pravoj provali oblaka 15. septembra, specijalisti beogradskog Feromonta danas su po lepom danu, pred brojnim novinarskim ekipama, besprekorno izveli složen poduhvat.

 

Za nešto manje od jednog časa postavili su na svoje mesto poklopac drugog rezervoara u kome će se, takođe, skladištiti sumporna kiselina iz nove farbrike. Kako se čulo od Dragana Marinkovića, rukovodioca projekta rekonstrukcije topionice i izgradnje nove fabrike sumporne kiseline, rezervoari su visoki deset metara, a kapaciteta su 10.000 tona kiseline. Težina poklopca je oko 64 tone, a prečnik 28 metara. Svaka operacija unapred je bila predviđena tzv. lifting-planom koji je sproveden bez ikakvih problema.

 

„Ovom poslu su prethodile detaljne pripreme mehanizacije kojom se to izvodi i, kao što ste videli, svaki radnik je znao svoje mesto i ulogu u ovom poslu, a jedan čovek je rukovodio operacijom. I pripreme na planu bezbednosti su sprovedene po strogoj proceduri. Svi procesi su prethodno definisani i sve je proteklo u najboljem redu. To je još jedan podvig važan za završetak ovog velikog projekta. Videli ste i da je poklopac rezervoara okićen srpskom zastavom i – po starom srpskom običaju – belim košuljama za neimare koji grade nova postrojenja“, rekao je Marinković.

 

[nggallery id=49]

 

Nikola Nijemčević, rukovodilac mehanizacije u Feromont inženjeringu, „komandovao“ je ovom složenom operacijom. On objašnjava da su pripreme za izradu i podizanje krovova bazena – sa nekim proračunima Mašinskog fakulteta u Beogradu i programima koje su Feromontovi ljudi uvežbavali još u Nemačkoj prilikom kupovine dizalice – trajale od aprila do sada.

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X