RTB predao plan reorganizacije za zaštitu od poverilaca, neće biti otpuštanja

981 0

BOR, (IST Media) Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor, predao je danas Privrednom sudu u Zaječaru Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR), koji treba da omogući nastavak rada tog preduzeća uz zaštitu od poverilaca u narednih šest meseci.

 

U ovom preduzeću kažu da Sud u naredna četiri dana može da obavi sve neophodne administratvine procedure, i da 20. maja, odnosno osam dana pre isteka zakonskog roka u kojem za sva domaća preduzeća u restrukturiranju prestaje da važi zaštita od poverilaca, donese privremenu meru koja će RTB Bor Grupi obezbediti pravnu zašitu od prinudne naplate i u narednih šest meseci.

 

„Ovaj dokument ima novi ‘presečni’ datum ukupnih obaveza kompanije, 31. mart, sa drugačijim nivoom obaveza po svim klasama, kako prema tekućim poveriocima tako i prema onim istorijskim kojima je uračunata kamata za nov period“, saopštio je RTB.

 

„U okviru angažovanja profesionalnog menadžmenta kao nove mere reorganizacije kompanije, rekli su u borskoj kompanij,- predviđeno je da se u drugoj polovini ove godine raspiše javni tender za odabir kompanije koja će pružati usluge menadžmenta.

 

U ovom kombinatu naglašavaju da su za razliku od mera koje su bile predviđene prethodnim dokumentima, sada dodate i dve nove – uvođenje profesionalnog menadžmenta i smanjenje broja zaposlenih, koje bi se odvijale postepeno u narednih pet godina, počev od 2017.

 

„Ova racionalizacija, kao nova mera u UPPR-u, ostavlja mogućnost dodatne korekcije broja zaposlenih, odnosno ne ograničava prijem novih radnika, a ono što je sigurno, ove godine neće biti socijalnog programa, rekla je zamenica generalnog direktora RTB-a Bor, Mirjana Antić.

 

Tom merom predviđeno je da će broj zaposlenih na kraju otplatnog perioda i završetka UPPR-a biti manji od 3.500.

 

„Ova mera je, kako se dodaje, „potpuno je u skladu sa nivoom prirodnog odliva zaposlenih u tom periodu“, naglašava ona.

 

Generalni direktor borskog basena bakra, Blagoje Spaskovski, dodao je da je u svemu ovome veoma važno da RTB Bor izmiri obaveze prema poveriocima u roku i u iznosu koji su predloženi u UPPR-u.

 

„Prvorangirana takva obaveza je kredit EDC banke za izgradnju nove topionice i fabrike sumporne kiseline. Druge iz ove kategorije su garancije koje je RTB dao u vidu hipoteke ili ručne zaloge“, dodao je Spaskovski.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X