EkonomijaNaslovi.netTema danaНекатегоризовано

RTB predao plan reorganizacije za zaštitu od poverilaca, neće biti otpuštanja

BOR, (IST Media) Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor, predao je danas Privrednom sudu u Zaječaru Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR), koji treba da omogući nastavak rada tog preduzeća uz zaštitu od poverilaca u narednih šest meseci.

 

U ovom preduzeću kažu da Sud u naredna četiri dana može da obavi sve neophodne administratvine procedure, i da 20. maja, odnosno osam dana pre isteka zakonskog roka u kojem za sva domaća preduzeća u restrukturiranju prestaje da važi zaštita od poverilaca, donese privremenu meru koja će RTB Bor Grupi obezbediti pravnu zašitu od prinudne naplate i u narednih šest meseci.

 

„Ovaj dokument ima novi ‘presečni’ datum ukupnih obaveza kompanije, 31. mart, sa drugačijim nivoom obaveza po svim klasama, kako prema tekućim poveriocima tako i prema onim istorijskim kojima je uračunata kamata za nov period“, saopštio je RTB.

 

„U okviru angažovanja profesionalnog menadžmenta kao nove mere reorganizacije kompanije, rekli su u borskoj kompanij,- predviđeno je da se u drugoj polovini ove godine raspiše javni tender za odabir kompanije koja će pružati usluge menadžmenta.

 

U ovom kombinatu naglašavaju da su za razliku od mera koje su bile predviđene prethodnim dokumentima, sada dodate i dve nove – uvođenje profesionalnog menadžmenta i smanjenje broja zaposlenih, koje bi se odvijale postepeno u narednih pet godina, počev od 2017.

 

„Ova racionalizacija, kao nova mera u UPPR-u, ostavlja mogućnost dodatne korekcije broja zaposlenih, odnosno ne ograničava prijem novih radnika, a ono što je sigurno, ove godine neće biti socijalnog programa, rekla je zamenica generalnog direktora RTB-a Bor, Mirjana Antić.

 

Tom merom predviđeno je da će broj zaposlenih na kraju otplatnog perioda i završetka UPPR-a biti manji od 3.500.

 

„Ova mera je, kako se dodaje, „potpuno je u skladu sa nivoom prirodnog odliva zaposlenih u tom periodu“, naglašava ona.

 

Generalni direktor borskog basena bakra, Blagoje Spaskovski, dodao je da je u svemu ovome veoma važno da RTB Bor izmiri obaveze prema poveriocima u roku i u iznosu koji su predloženi u UPPR-u.

 

„Prvorangirana takva obaveza je kredit EDC banke za izgradnju nove topionice i fabrike sumporne kiseline. Druge iz ove kategorije su garancije koje je RTB dao u vidu hipoteke ili ručne zaloge“, dodao je Spaskovski.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Srbija Ziđin Koper donirala 1,2 miliona dinara Fudbalskom klubu Krivelj

Ist Media

Beživotno telo Boranke izvučeno iz Borskog jezera

Ist Media

Poznata još dva imena koja će nastupiti na ovogodišnjem Nišvilu. Sjajna Dženi Mekferson i jazz trubač Teo Kroker

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X