RTB postao JEDINSTVENO PREDUZEĆE. U ISTORIJU odlaze TIR, RBB, RBM

1325 0
BOR, (IST Media, press služba RTB) Skupština RTB-a Bor donela je na današnjoj sednici odluku o statusnoj promeni, kojom se zavisna preduzeća – Rudnici bakra Bor, Rudnik bakra Majdanpek i Topionica i rafinacija – pripajaju Matičnom i sa njim formiraju zajedničku, jedinstvenu kompaniju.

“Ovim se ništa se ne gubi i ništa ne otpisuje, već se samo anuliraju međusobna potraživanja. Tako, na primer, RBB više neće dugovati TIR-u ništa, niti će, recimo, RBM nešto dugovati RBB-u. Spajanjem zavisnih preduzeća izgubiće se i unutrašnji PDV, što će značajno uticati na likvidnost kompanije,  izjavio je generalni direktor RTB, Blagoje Spaskovski.

On je objasnio da neće više biti prodaje koncentrata, već njegove predaje i prerade u Topionici. Sa jednog mesta će se voditi tehnologija u rudarstvu i metalurgiji, sa jednog mesta će se upravljati kadrovima i sa jednog mesta biće nabavljani svi inputi. Sve, po njegovim rečima, treba da doprinese i boljim proizvodno-finansijskim rezultatima i boljem poslovanju kompanije.

“Radnici ne gube nikakva prava, svi ostaju na poslu i niko neće biti oštećen,” naglasio je on.

Statusna promena proizilazi iz Unapred pripremljenog plana reorganizacije RTB-a, pravno-ekonomskog dokumenta potkrepljenog pre godinu i po dana sudskom odlukom. Reč je o jednoj od obavezujućih mera iz UPPR-a koja prethodi promeni vlasničke strukture, odnosno pronalaženju strateškog partnera za RTB Bor.

Skupštinska odluka o spajanju zavisnih preduzeća u jedinstvenu kompaniju doneta je jednoglasno, a za nju su glasali predstavnici preduzeća koja imaju udele u kapitalu RTB-a Bor.

Odluka o spajanju četiri u jedno preduzeće stupiće na snagu danom registracije u Agenciji za privredne registre, najduže za 60 dana.

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X