RTB postao JEDINSTVENO PREDUZEĆE. U ISTORIJU odlaze TIR, RBB, RBM

1301 0
BOR, (IST Media, press služba RTB) Skupština RTB-a Bor donela je na današnjoj sednici odluku o statusnoj promeni, kojom se zavisna preduzeća – Rudnici bakra Bor, Rudnik bakra Majdanpek i Topionica i rafinacija – pripajaju Matičnom i sa njim formiraju zajedničku, jedinstvenu kompaniju.

“Ovim se ništa se ne gubi i ništa ne otpisuje, već se samo anuliraju međusobna potraživanja. Tako, na primer, RBB više neće dugovati TIR-u ništa, niti će, recimo, RBM nešto dugovati RBB-u. Spajanjem zavisnih preduzeća izgubiće se i unutrašnji PDV, što će značajno uticati na likvidnost kompanije,  izjavio je generalni direktor RTB, Blagoje Spaskovski.

On je objasnio da neće više biti prodaje koncentrata, već njegove predaje i prerade u Topionici. Sa jednog mesta će se voditi tehnologija u rudarstvu i metalurgiji, sa jednog mesta će se upravljati kadrovima i sa jednog mesta biće nabavljani svi inputi. Sve, po njegovim rečima, treba da doprinese i boljim proizvodno-finansijskim rezultatima i boljem poslovanju kompanije.

“Radnici ne gube nikakva prava, svi ostaju na poslu i niko neće biti oštećen,” naglasio je on.

Statusna promena proizilazi iz Unapred pripremljenog plana reorganizacije RTB-a, pravno-ekonomskog dokumenta potkrepljenog pre godinu i po dana sudskom odlukom. Reč je o jednoj od obavezujućih mera iz UPPR-a koja prethodi promeni vlasničke strukture, odnosno pronalaženju strateškog partnera za RTB Bor.

Skupštinska odluka o spajanju zavisnih preduzeća u jedinstvenu kompaniju doneta je jednoglasno, a za nju su glasali predstavnici preduzeća koja imaju udele u kapitalu RTB-a Bor.

Odluka o spajanju četiri u jedno preduzeće stupiće na snagu danom registracije u Agenciji za privredne registre, najduže za 60 dana.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X