RTB obećao penzionisanim invalidima rada trajna rešenja i nadoknadu penzija

403 0

BOR, (IST Media, Kolektiv) Generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski sa saradnicima, primio je 5. juna u sali Rudnika bakra Bor invalide rada druge i treće kategorije koji još uvek imaju privremena rešenja za penziju, i obećao da će njihov problem biti rešen.

 

Penzioneri  RTB (2)

Penzioneri  RTB (9)

 

Bivši radnici RTB, kojih je sa privremenim penzijama oko 270, od Spaskovskog su želeli da čuju dobre vesti i odgovore na pitanja i nedoumice koje ih još uvek muče.

 

Spaskovski je ponovio ″da će, uvažavajući zahtev RTB-a, invalidi rada druge i treće kategorije dobiti stalna rešenja za penziju i isplatiće im se razlika koja im pripada.″

 

„Bilo je problema u administraciji Fonda PIO. Vlada Srbije je ispunila obećanje, propisi su izmenjeni i data su nova uputstva u kojima piše da će se svaki slučaj okončati ponaosob – svakom radniku rešenje će se napisati i dostaviti najkasnije u roku od 60 dana“, rekao je Spaskovski.

 

On je naglasio da sledeća faza predviđa da se radnicima koji imaju beneficirani radni staž omogući da ostvare svoje pravo, i odu u penziju onda kada ispune taj uslov, bez obzira na godine života.

 

Penzioneri  RTB (6)

 

Mirjana Antić, zamenik generalnog direktora RTB-a za ekonomska pitanja, obavestila ih je da je, shodno obećanju sa sastanka od 3. juna, narednog dana održan radni sastanak stručnih službi RBB-a, TIR-a i Matičnog preduzeća sa stručnim službama borske filijale Fonda PIO na kome su se operativno dogovorili o načinu sprovođenja novog uputstva koje je Uprava Fonda PIO Srbije izdala 27. aprila.

 

„U više navrata menjali su se ministri za rad i zapošljavanje, uprava u Fondu PIO, u RTB-u, ali od početka smo nastojali da pravedno rešimo problem ovih ljudi. Zahvaljujući višegodišnjem naporu RTB-a, on je sada sistemski rešen, što smatram priznanjem našim zalaganjima. Republički propisi više nisu prepreka – novim uputstvom stavljeno je van snage ono iz 2003. godine koje je, nažalost, sankcionisalo i degradiralo invalide rada druge i treće kategorije koji su u međuvremenu stekli uslove za penziju. Ovim se pravda zadovoljava – pronađen je sistem da naknade, koje ste uredno primali od poslodavca i na koje su plaćeni porezi, uđu u vašu penzijsku osnovicu, dobićete konačna, uvećana rešenja i biće vam isplaćena razlika koju su vam godinama uskraćivali“, kazala je Mirjana Antić.

 

Ona je dodala da uputstvo koje je Uprava republičkog fonda PIO sada naložila njihovim stručnim službama važi ne samo za RTB, nego za sve oštećene radnike ovih kategorija u Republici. Ovaj propis odnosi se i na za zaposlene koji su nekada radili u FOŽ-u Žagubica, koji rade u fabrikama u Majdanpeku i u drugim mestima širom Srbije.

 

Penzioneri  RTB (7)

 

Antićeva je još dodala da su stručne službe RBB-a, TIR-a i Matičnog preduzeća dobile zadatak da popišu i sve radnike koji nisu dobili jubilarne nagrade, pa će u najskorije vreme, preko organa upravljanja ovih preduzeća i UO RTB-a, završiti taj administrativni posao, kako bi i oni ostvarili ovo pravo, kao njihove kolege koje su to učinile sudskim putem.

 

Mnogi invaldi rada su zbog umanjenih penzija tužili RTB Bor, i za tužbe su pojedinačno potrošili više od 50.000 dinara. Na probleme tih penzionera, nedavno je ukazao pokret Dosta je bilo, Saše Radulovića, a obećanje Spaskovskog, u ovom pokretu ocenjuju kao „dobijenu bitku“.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X