RTB nudi rešenje za ilegalnu trgovinu metala: Ako se Vlade ne trgne, neko će nastradati

311 0

BOR, (IST Media) Menadžment Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, pozvao je državne institucije u Srbiji da „hitno“ regulišu otkup sekundarnih sirovina, kako se ne bi dogodio slučaj s kraja nedelje kada su pukom srećom spašeni životi rudara i učenika na praksi u rudniku.

 

Da li je potrebno da se dogodi tragedija da bi država reagovala?
Da li je potrebno da se dogodi tragedija da bi država reagovala? (borski rudari na kraju smene)

 

„Svi koji donose prikupljeni metal na prodaju trebalo bi da imaju obavezu da se evidentiraju, ali i da odgovarajućom propratnom dokumentacijom dokažu poreklo sekundarne sirovine“, apelovali su u RTB-u.

 

U ovom preduzeću predlažu i zaustavljanje izvoza sekundarnih sirovina bez porekla.

 

„Samo će na taj način krug biti zatvoren, a oni koji se krađom bave prodajom sekundarnh sirovina, ostaće bez tržišta“, ocenjuju u kombinatu bakra.

 

U RTB-u su bili prinuđeni da zaustave kupovinu sekundarnih sirovina bez porekla.

 

spaskovski 150 x 150„To bi morali da urade i svi ostali prerađivači obojenih metala u Srbiji. Spremni smo da pomognemo u definisanju predloga uredbe i mera kojima bi se konačno stalo na put nelegalnom i sve raširenijem crnom tržištu metala“, rekao je Ist Mediji generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski.

 

On je ovaj predlog uputio premijeru Srbije Ivici Dačiću i ministrima u Vladi.

 

Dobro organizovana grupa lopova, uspela je 29. maja da u rudniku bakra „Jama“ u Boru neopaženo iseče strujni kabl za napajanje lifta koji prevozi rudare.

 

Kako krađa ne bi bila odmah otkrivena, umesto isečene kable, lopovi, među kojima je bilo i vrsni električar, postavili su aluminijumski provodnik koji nije izdržao opterećenje.

 

Samo brzom intervencijom, tada je sprečen duži nestanak struje i poplavljivanje rudnika a lift je osposobljen za izvlačenje ljudi iz rudarskog horizonta dobokog oko 500 metara.

 

Jama sve ugroženija
Jama sve ugroženija

 

Prema podacima do kojih je došla agencija Beta, samo u borskoj opštini registrovano je sedamdesetah firmi koje se bez ikakve inspekcijske kontrole bave otkupom sekundarnih sirovina.

 

Ranijih godina se dešavalo da se sitrovina ukradena iz kruga kombinata bakra ponovo proda tom reduzeću.

 

Direktor Rudnika bakra Živorad Petrović je rekao da, na osnovu poslednje krađe i prethodnih fizičkih napada na stražare u tom preduzeću „više nije pitanje da li će neko nastradati, već kada će se to dogoditi.

 

Krađa metala i iligelna preprodaja rasprostranjena je u celoj Srbiji.

 

Pre nekoliko godina u fabrici Sumporne kiselie u Boru nastradao je jedan radnik, za koga se pretpostavlja da je bio žrtva lopova koje je uhvatio prilikom krađe.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

There are 1 comments

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X