RTB: Kompanija neće biti privatizovana. U 2017. proizvedeno 700 kilograma zlata

1284 0

BOR, Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor neće biti privatizovan, već će se tražiti dobar strateški partner koji neće otpustiti višak radnika, već zainteresovanima ponuditi dobar socijalni program, rekao je generalni direktor te kompanije, Blagoje Spaskovski.

On je rekao da je veoma optimista kada je reč o budućnosti te kompanije, koja je u 2017. godini ostvarila zaradu od 73 miliona dolara, ne uključujući u to troškove amortizacije.

„RTB je u 2017. godini prihodovao 303 miliona dolara, odnosno 38 odsto više nego 2016. Na veće prihode uticala je 18 odsto veća proizvodnja iz sopstvenih rudnika, ali i za petinu viša cena bakra“, obrazložio je Spaskovski.

Objašnjavajući zbog čega postoji tendencija da se RTB Bor privatizuje uprkos dobrom poslovanju, on kaže da, ako bi ostao u postojećem vlasništvu, bila jedina takva kompanija u svetu.

Spaskovski ističe da su rudne rezerve RTB-a 1,345 milijardi tona rude, ali da to preduzeće nema novac koji bi uložio u otvaranje novih ležišta.

„Srbija ga takođe nema, a nije ni svetska praksa da države otvaraju rudnike. One mogu učestvovati i imati neki udeo, ali nikada i nigde nisu stopostotni vlasnici“, zaključio je on.

Prema objavljenim rezultatima, u 2017. u RTB-u je iskopano 18 miliona tona rude, proizvedeno je 43.000 tona katodnog bakra, 700 kilograma zlata i pet tona srebra.

U RTB su izračunali da je zbog stabilne proizvodnje u novoj topionicia proizvodnja tone katodnog bakra koštala 13 procenta manje nego u 2016.

U toj kompaniji procenjuju da he dobro poslovanje RTB-a uticalo i na veće interesovanje stranih kompanija za saradnju sa njim, pa su u 2017. za stratešku saradnju, interes pokazale firme iz Kine, Kanade i Rusije.

Prema najavama iz Vlade Srbije, tender za RTB Bor biće raspisan početkom ove godine.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X