Roditelji negoduju zbog cena udžbenika

317 0

Zakon o udžbenicima, usvojen prošle godine, nije doveo do jeftinijih školskih knjiga, niti do lakših đačkih torbi, a jedina povoljnost za roditelje je mogućnost da se udžbenici koje su škole birale lane mogu naslediti.

 

Piše: V. Andrić (Danas)

 

Naime, prošlogodišnji izbor udžbenika važi još naredne dve školske godine, a ako postojeća zakonska rešenja ostanu na snazi, po isteku tog roka sledi novo opredeljivanje nastavnika. Te knjige biće u upotrebi četiri godine.

 

U osnovnim školama već je počela prodaja udžbenika u pretplati. I pored mogućnosti plaćanja na rate roditelji negoduju zbog cena udžbenika, ali i zbog toga što ih škole uslovljavaju da moraju kupiti ceo komplet.

 

Izdavači tvrde da je stvar dogovora saveta roditelja i distributera da li će se omogućiti naručivanje celog kompleta ili pojedinih naslova. Veličina kompleta zavisi od razreda i broja naslova za koje su se nastavnici opredelili, pa od toga varira i cena – u proseku između 10.000 i 15.000 dinara za više razrede osmoletke, dok su za niže znatno jeftinije. Neke škole nisu stavile na spisak sve naslove, pa nastavnici kad počne školska godina naknadno traže geografski i istorijski atlas, materijal za konstruktorsko oblikovanje za tehničko obrazovanje…

 

 

– Nastavak teksta pročitajte OVDE 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X