REVOLUCIONARNI projekat. BOR PRVI U SRBIJI dobija SIGURNE STAZE za kretanje učenika

907 0
BOR, (IST Media) Bor je prvi grad u Srbiji koji će dobiti precizno urađene digitalne podatke sigurnih staza i putanja kretanja učenika osnovnih i srednjih škola kako bi se povećala njihova bezbednost u saobraćaju.

Podaci, kojima će se omogućiti da mladi pešaci budu bezbedniji u saobraćaju, biće dostupni nakon šestomesečnih aktivnosti koje sprovodi “GIS udruženje Srbije” (Geografski informacioni sistem), koje prikuplja, obrađuje i prikazuje prostorne podatake.

Da situacija u Boru nije nimalo bezazlena, pokazuje istraživanje Igora Velića, diplomiranog inženjera saobraćaja iz Bora.

“Istraživanje pokazuje da je od 2013. do 2017. godine na teritoriji Bora u saobraćaju lakše ili teže stradalo 45 mališana, od čega su 47 procenta povređeni kao pešaci a četiri kao biciklisti”, naglašava Velić.

Prema njegovim rečima, ovaj projekat predstavlja revoluluciju za celu Srbiju, i na primeru Bora će se videti kako će se u budućnosti razvijati mapiranje, i ukazivanje na kritična mesta u gradu i van grada, kao i koji su uzroci saobraćajnih nezgoda, o čemu je statistiku počela da vodi Agencija za bezbednost saobraćaja nalik skandinavskim zemljama koje su otišle najdalje u bezbednosti mladih u saobraćaju.

Menadžer projekta Miodrag Bogunović, naglašava da je projekat Sigurne staze važan, jer će se njime povećati bezbednost dece u blizini škola, i ukazati lokalnoj samoupravi na koji način bi trebalo da promeni prostornu dokumentaciju da bi bezbednost bila veća.

“Mi treba da mapiramo saobraćajnu infrastrukturu sa javnim objektima kao što su škole, Dom zdravlja ili Policijska stanica, da ukrstimo podatke, i dobijemo sigurne rute kretanja đaka”, kaže Bogunović.

Opšta mobilnost za bezbednost dece – predstavnici policije i škola

Na Konkursu koji nosi naziv “Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti”, posredstvom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Svetske banke, Ujedinjenog kraljevstva i Kancelarije za IT elektronsku upravu, GIS je koristio podatke koji se nalaze na portalu otvorenih podataka i dostupni su svim građanima.

Među tim podacima uskoro će biti i podaci najpre iz Bora, a kasnije i cele Srbije.

S leva: Ivica Milojević, Aleksandar Milikić (gradonačelnik), Igor Velić i Miodrag Bogunović

Predstavljanju ovog projekta vrednog za lokalnu zajednicu prisustvovali su predstavncii gradske uprave, policije i škola.

 

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X