Restrikcija budžeta grada Zaječara

248 0

ZAJEČAR (IST Media, Snežana Stanojević) Budžet grada Zaječara u 2016.godini biće realniji i restriktivniji u odnosu na ranije godine i iznosiće 2.110.463.942 dinara, istaknuto je na sednici Gradskog veća grada Zaječara. Da bi planirani prihodi bili i ostvareni, očekuje se znatna pomoć Republike, a sopstveni prihodi moraju biti veći za 200 miliona dinara u odnosu na 2015.godinu.

 

Pri izradi budžeta vođeno je računa da bude dovoljno novca za normalno funkcionisanje grada, ali i da se izmire obaveze iz ranijih godina. Favorizovanih korisnika budžeta neće biti, a svi, i direktni i indirektni korisnici, moraće u finansijskim planovima da prikažu i sva dugovanja za ovu godinu, zaključno sa 31.decembrom. Naredna godina biće godina štednje i racionalizacije, saglasni su članovi Gradskog veća.

 

Od 1.januara boravak u zaječarskim vrtićima ostaće besplatan za decu bez roditeljskog staranja, za mališane iz socijalno ugroženih porodica, decu sa smetnjama u razvoju kao i za svako treće ili naredno dete u porodici. Prema predlogu koje je prihvatilo Gradsko veće, celodnevni boravak u vrtiću koštaće od Nove godine 3.465 dinara, a poludnevni 1.722 dinara. Za celodnevni boravak pripremnog predškolskog programa roditelji će plaćati 3.024 dinara mesečno, a za poludnevni 1.281 dinar. Roditelji plaćaju 20 odsto od ekonomske cene vrtića, a iznosi koje je utvrdilo Gradsko veće na nivou su iz 2014.godine i slični kao u opštinama u okruženju.

 

Članovi Gradskog veća prihvatili su nacrte odluka o pristupanju izradi Programa razvoja sporta grada Zaječara; Programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Zaječara za 2016.godinu i o usvajanju Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou.

 

Gradsko veće nije usvojilo dokumenta Javne ustanove „Gitarijada“: izveštaj o radu i finansijski izveštaj za 2014.godinu, kao ni godišnji plan rada i finansijski plan za 2015.godinu. Većnici očekuju izveštaj o troškovima 49.Gitarijade, a kako je naglašeno što pre se mora napraviti jasna startegija: šta i kako dalje sa Gitarijadom, i manifestacijom i ustanovom.

Izvor www.zajecarinfo

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X