Reporteri bez granica: NEZAVISNIM MEDIJIMA u Srbiji PRETI NESTANAK

421 0
(Euroactiv, Beta, foto: Medija centar) Bez podrške međunarodnih organizacija, nezavisnim medijima u Srbiji preti nestanak, a Srbija će postati „crna rupa“, izjavila je za Radio Slobodna Evropa Polin Ad-Mevel, direktorka kancelarije za Balkan u Reporterima bez granica (RSF). Povodom objavljivanja novog godišnjeg izveštaja o medijskim slobodama u svetu u kojem je Srbija nazadovala za 10 mesta, ona je rekla da „iako neki lideri izjavljuju da se situacija poboljšava, uslovi rada za novinare se pogoršavaju i napadi na novinare rastu iz meseca u mesec“.

„Klima je veoma agresivna od izbora Aleksandra Vučića za predsednika Srbije aprila prošle godine. Zapazili smo pogoršanje u smislu da postoji nekažnjivost, da se napadi na novinare šire a da niko sa visokih pozicija nije osudio to što su novinari izloženi uvredama ili fizičkim napadima. Iznova se pojavljuju dokazi da novinari trenutno ne rade u adekvatnim uslovima“, dodala je Ad-Mevel.

Upitana može li se pretpostaviti da se pritisak na novinare u Srbiji stvara iz okruženja predsednika Vučića Ad-Mevel je rekla da Reporteri bez granica „takve stvari se ne pretpostavljaju“.

„Ono o čemu govorimo jeste da dok god politički vođa koji je na tom nivou – bilo da je na mestu premijera ili predsednika – nije u stanju da javno osudi napade na novinare… to daje signal naciji da su napadi na novinare nešto što nije zabranjeno“ i „takođe ojačava osećaj nekažnjivosti za sve one koji kritikuju novinare“, dodala je.

Po rečima šefice RSF za Balkan, „iako se trudi da unapredi svoj imidž, Srbija je jedna od šest balkanskih zemalja koja se pretvara da unapređuje situaciju“ jer ono što se vidi na terenu „pokazuje da je situacija užasna“.

Ona je izazila bojazan da će „bez podrške međunarodnih organizacija ili međunarodnih medija, nezavisni mediji nestajati jedan za drugim, jer nedostatak novca znači manje novinara“. „Strahujemo da bi Srbija mogla postati ‘crna rupa’ bez nezavisnih medija i to bi bilo apsolutno strašno“, dodala je.

Prema njenom mišljenju reakcija zvaničnika Evropske unije nije dovoljno snažna.

„Jako je važno da ili evropski komesar za proširenje Johanes Han ili prvi čovek Evropske komisije (Žan Klod Junker) pomenu situaciju u Srbiji. To će pomoći novinarima, ali i kolegama iz komšijskih zemalja, poput Crne Gore, jer će pokazati da ukoliko ne ispunite ono što se očekuje od evropskih institucija da se integrišete u njih, ništa neće funkcionisati“, kazala je.

Ad-Mevel je rekla da je „mišljenje Reportera bez granica da su novinari u Srbiji sve više pod političkim pritiscima“ i da je „važno da neka međunarodna organizacija prati situaciju kako bi primorala lokalne vlasti da osude sve te napade“.

„Dok god postoje pritisci od strane bilo kog člana vlade ili politički uticajne partije koji su ostali bez osude ili se čak promovišu, ništa se neće promeniti. Očigledno je da se od dolaska novog predsednika prošlog proleća kontekst promenio i sve su jači pritisci na novinare, stoga je važno da oni to osude i da apeluju na međunarodne organizacije da o tome pišu“, rekla je Polin Ad-Mevel.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X