Remont u “sumpornoj” zaustavlja štetne gasove nad Borom

1454 0

BOR, (IST Media) – Radnici borske topionice i fabrike sumporne kiseline, uz pomoć instruktora kompanije „Simens“, uspešno su uradili godišnji remont, nakon čega će nebo iznad Bora biti bez štetnih gasova, rekao je generalni direktor RTB-a Bor, Blagoje Spaskovski.

 

Duvaljka ispravno duva (Foto: Kolektiv)

Ovog puta smo remontovali glavnu duvaljku u Fabrici sumporne kiseline. Duvaljka je “srce” fabrike, ona “izvuče” i prebaci u fabriku 155.000 kubika sumpor-dioksida na sat, otrovnog gasa od kojeg su do pre tri godine dve trećine (100.000 kubika) išle u vazduh  i trovale građane, a samo 50.000 kubika “prevođeno” je u sumpornu kiselinu, rekao je Spaskovski.

Završni radovi (Foto: Kolektiv)

Sada se svih 155.000 kubika “prevodi” u kiselinu i iz nje u Prahovu dobija veštačko đubrivo koje država Srbija više ne uvozi, već proizvodi upravo iz ove sirovine iz fabrike RTB-a Bor.

Osim duvaljke, remontovani su svi prateći objekti, među kojima je fleš-peć u Topionici, “zakrpljeni” su svi cevovodi koji su se vremenom istrošili.

 

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Put kojim se ređe ide

Piše - 22. July 2016. 0
BOR, (IST Media, Saša Trifunović) „Đe ste nas to doveli?“, bila je prva reakcija crnogorskih vaterpolista pošto je autobus kojim…

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X