Rekonstruisana pruga, a vozovi od Niša do Zaječara i dalje putuju oko 4 sata

195 0

 

Posle dve i po godine od kako je počela rekonstrukcija i obustavljen saobraćaj, konačno su rekontruisanom prugom od Niša do Zaječara počeli da idu putnički vozovi.

Kako pišu Južne vesti, iako je pruga obnovljena, obećanje da će brzina vozova biti 90km/h nije ispunjeno, već se oni i dalje sporo kreću, pa im tako kao i ranije treba skoro 4 sata da pređu 108 kilometara.

Pruga izgrađena 1922. godine dugo je čekala na obnovu, a rekonstrukciju je ubrzao pritisak javnosti nakon što su se 2019. godine za samo mesec dana dogodila četiri iskliznuća cisterni.

Osim toga, vozovi na nekim deonicama mogli da se kreću svega 10 do 20 km na sat, pa su februara 2019. godine godine kada je počela rekonstrukcija nadležni obećali da će se brzina povećati.

Rekonstrukcijom pruge Niš – Zaječar brzina vozova biće povećana na projektovani nivo do 90 km na sat, osovinsko opterećenje biće povećano sa sadašnjih 18 tona po osovini na 22,5 tona – moći će da saobraćaju duže i teže železničke kompozicije – rečeno je tada.

Međutim, vreme vožnje ostalo je i dalje dugo. Za oko 100 kilomentara, potrebno je oko 4 sata putovanja. Tako, prema redu vožnje, ukoliko krenete iz Niša u 11:05, stižete u Zaječar u 15:03. I putovanje od Niša do Svrljiga je takođe isto, ako ne i duže – putuje se više od jednog sata.

Putnički saobraćaj na ovoj pruzi počeo je da se odvija juče, a da javnost i mediji nisu prethodno obavešteni o tome.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X