Razmišljate šta da upiše budući srednjoškolac? – Evo ponuda

849 0

BOR, (IST Media, M. Ćosić) Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja planom upisa za predstojeću školsku godinu predvidelo je i 510 mesta za četiri borske srednje škole. I ove godine najviše mesta za buduće srednjoškolce nudi Mašinsko-elektrotehnička škola koja upisuje čak šest odeljenja, zatim po četiri odeljenja odobrena su Ekonomsko-trgovinskoj i Tehničkog školi, dok Gimnazija „Bora Stanković“ prema ovogodišnjem planu raspolaže sa tri odeljenja.

 

Ove školske godine, osmi razred u borskim osnovnim školama završava 428 učenika. Svi oni već mesecima razmatraju mogućnosti koje nude srednje škole, razmišljaju o budućnosti i potencijalnom zanimanju ka kome će se već sada usmeriti. Budućim srednjoškolcima iz Bora, ali i đacima koji će u Bor doći iz drugih gradova, borske srednje škole nude različite obrazovne profile u atraktivnim područjima rada. Neke obrazovne profile budući srednjoškolci mogu pronaći samo u Boru u ovom delu Srbije, pa u školama očekuju da će broj đaka koji dolaze iz drugih gradova, nadomestiti broj onih koji će i ove godine otići iz ove opštine.

 

 

Mašinsko-elektrotehnička škola ove godine budućim učenicima nudi ukupno 180 mesta u šest odeljenja.

 

Četvorogodišnji obrazovni profili na raspolaganju đacima su Administrator računarskih mreža, Elektrotehničar energetike, Mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje, Mašinski tehničar motornih vozila i Tehničar drumskog saobraćaja.

 

Učenicima je na raspolaganju i trogodišnji obrazovni profil sa takođe 30 mesta – Vozač motornih vozila.

 

„Najvažnije je da kažemo da smo postali Mikro Tik akademija, pa smo pre svega za Administratore računarskih mreža, ali i ostale naše učenike, obezbedili obuke i sertifikate za rad na računarskim mrežama ove prestižne kompanije. To će im biti veoma značajno za buduće zaposlenje. Slične obuke inače koštaju oko 500 evra, dok će naši đaci to ostvariti besplatno kroz školovanje, za šta su naši profesori već obučeni i sertifikovani“  rekao je za IST Media direktor škole, Milovan Božović.

 

On je takođe dodao i da učenici koji odaberu profil Vozač motornih vozila tokom školovanja stiču vozačku dozvolu za B i C kategorije motornih vozila, dok učenici na profilima Tehničar drumskog saobraćaja i Mašinskih tehničar motornih vozila dobijaju dozvolu za B kategoriju.

 

Gimnazija „Bora Stanković“ ove godine upisuje devedeset učenika, u dva odeljenja društveno-jezičkog i jedno odeljenje prirodno-matematičkog smera. Prema rečima direktora ove obrazovne ustanove, Miljane Golubović, Gimnazija je tu da učenicima ponudi široko znanje, a nakon završetka srednje škole budući studenti mogu birati najrazličitije oblasti kojima bi se u daljem školovanju posvetili.

 

„Plan nam je bio da ove godine upišemo i jedno odeljenje na novom, Filološkom smeru. Ovaj smer bio bi namenjen đacima talentovanim za učenje stranih jezika, što je u današnjem svetu veoma popularno, pa smatramo da bi nakon završenih studija veoma lako dolazili i do zaposlenja. Ipak, resorno ministarstvo ove godine nije odobrilo naš predlog, pa ćemo sa urađenim elaboratom konkurisati i naredne godine“, rekla je za TV Bor direktor borske Gimnazije.

 

Planom upisa, Ekonomsko-trgovinskoj školi odobrena su četiri odeljenja, odnosno 120 mesta na profilima Ekonomski tehničar, Poslovni administrator i Turistički tehničar, kao i na novom profilu Službenik u bankarstvu i osiguranju.

 

„Najvažnije za sve naše buduće đake jeste činjenica da su ovo veoma aktuelna i tražena zanimanja, ali i da su naši profili veoma retki u ovom delu zemlje. Mi smo kroz sistem obrazovanja obezbedili praksu za sve učenike, što kroz poslovanje u virtuelnim preduzećima, što kroz rad u postojećim gradskim firmama i preduzećima za turističke tehničare“, rekla je direktorica škole, Svetlana Radosavljević.

 

Virtuelna preduzeća kroz koja učenici savladavaju način poslovanja od otvaranja firme i tekućeg računa do obračuna zarade i plasiranja roba i usluga namenjena su učenicima na profilima Ekonomski tehničar i Poslovni administrator, dok će učenici koji se odluče za profil Službenik u bankarstvu i osiguranju praksu obavljati u virtuelnim bankama i osiguravajućim kompanijama. Obrazovni profil Turistički tehničar formiran je po sistemu dualnog obrazovanja, pa učenici teorijska znanja u praksi dopunjuju i primenjuju u ugostiteljskim objektima, turističkim agencijama ili preduzećima za prevoz putnika.

 

Resorno ministarstvo Tehničkoj školi odobrilo je tri odeljenja sa po 30 učenika na četvorogodišnjim profilima Rudarski tehničar za pripremu mineralnih sirovina, Tehničar za zaštitu životne sredine i Tehničar za industrijsku farmaceutsku tehnologiju. Ova obrazovna ustanova upisuje i jedno odeljenje sa 30 đaka na novom, trogodišnjem obrazovnom profilu Operater za preradu metala. Direktor škole Vladimir Stanković istakao je da su profili Operater za preradu metala i Rudarski tehničar za pripremu mineralnih sirovina formirani po sistemu dualnog obrazovanja, što je za učenike veoma korisno zbog prakse tokom školovanja, ali i potencijalnog zaposlenja već nakon završetka srednje škole.

 

„Mi smo sklopili ugovore sa određenim privrednim subjektima gde će naši učenici paralelno sa teorijskim znanjima, sticati i praktične veštine. Ovaj profill odobren je samo našoj i školi u Sevojnu, pa očekujemo priliv učenika i iz drugih gradova“ – istakao je Stanković i dodao da je borskoj Tehničkoj školi odobreno i najviše mesta za vanredne učenike.

 

 

Prema podacima od prošle godine, najviše učenika sa velikim brojem poena biralo je prirodno-matematički smer Gimnazije, gde je poslednji đak na listi imao 86,16 bodova, kao i profil Administrator računarskih mreža u Mašinsko-elektrotehničkoj školi, gde je minimalan broj bodova bio 74,79.

 

Prema minimalnom broju bodova koje su ostvarili upisani đaci slede profili Tehničar drumskog saobraćaja takođe u Mašinsko-elektrotehničkog školi, zatim Tehničar za industrijsku farmaceutsku tehnologiju u Tehničkoj školi, kao i profil Ekonomski tehničar u Ekonomsko-trgovisnkoj školi.

 

Pre konačne odluke koju školu staviti na listu želja, učenike osmog razreda očekuje polaganje završnog ispita iz srpskog, odnosno maternjeg jezika 14. juna, zatim iz matematike dan kasnije, kao i polaganje kombinovanog testa 16. juna. Sa sva tri testa učenici ukupno mogu poneti 30 poena, dok se uspeh od šestog do osmog razreda maksimalno boduje sa 70 poena. Ove godine učenicima će se bodovati i rezultati postignuti na takmičenjima republičkog i međunarodnog ranga. Pravo na upis u gimnazije i stručne škole u četvorogodišnjem trajanju stiču đaci koji ukupno ostvare najmanje 50 bodova.

 

Kalendarom upisnih aktivnosti objavljivanje preliminarnih rezultata završnih ispita zakazano je za 18. jun, konačnih rezultata za 23. jun, dok će se učenici u srednje škole nakon predaje lista želja i objavljivanja rasporeda po školama, upisivati 4. i 5. jula.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X