Korona

Raste broj zaraženih, Bor ipak bolji od proseka u Srbiji

milikic joksimovic

BOR – Zbog trenda porasta broja novoregistrovanih slučajeva virusa korona na teritoriji Bora, posle dužeg vremena u gradskoj kući održana je konferencija za novinare kako bi se građani upozorili na ozbiljnost situacije uz konstataciju da je porast zaraženih posledica nepridržavanja propisanih mera.

Da su dosad svi u sistemu, počev od građana preko zdravstvenog sistema do samog vrha države, pokazali da možemo da budemo odgovorni i prema sebi i prema našim najbližima, pokazuje i trenutna epidemiološka situacija na teritoriji čitave Srbije, ali je neophodno pridržavanje mera zbog kojih je Bor bio jedna od lokalnih samouprava sa manjim brojem zaraženih građana nego što je to bio prosek u Srbiji, smatra gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Dijagram pokazuje kako se prethodnih osam dana broj pozitivnih na teritoriji grada kreće u pravcu rasta, dok se broj izlečenih kreće u nekom proseku. Očigledno je da je došlo do opuštanja i da su prethodni praznici i lepo vreme uzrokovali transmisiju virusa i povećanje broja novoregistrovanih slučajeva, rekao je Milikić.

On je rekao da je do sada vakcinisano 12.652 Borana (prvom vakcinom ili revakcinisani), a spremno je i dodatnih 1.500 doza vakcina četiri proizvođača, te je pozvao građane da se prijave preko portala eUprave i iskažu zainteresovanost da prime jednu od četiri ponuđene vakcine.

Vakcinacija se trenutno vrši na dva punkta i to u Domu zdravlja i Klubu sa stara lica, spreman je i punkt na trećoj lokaciji, a u narednom periodu će se omogućiti i meštanima u seoskim sredinama da se vakcinišu i time sačuvaju od virusa.

Što se tiče stanja u Opštoj bolnici Bor, na kovid odeljenju trenutno je hospitalizovano 26 bolesnika, od kojih su 24 pozitivni na virus.

Direktor borske bolnice dr Goran Joksimović rekao je da je trenutno samo Interno odeljenje u kovid sistemu sa 55 bolničkih mesta. Joksimović je istakao i da će određeni broj zdravstvenih radnika od utorka biti na raspolaganju Kliničkom centru Niš, ali da je gradski zdravstveni sistem trenutno stabilan.

Na konferenciji se moglo čuti da potrebe za ponovnim otvaranjem još jedne kovid ambulante trenutno nema, na šta ukazuje i dnevni presek prvih i kontrolnih pregleda u ambulanti „Rudar“. Epidemiološka situacija u gradu se svakodnevno prati i u skladu sa njom preduzimaće se sledeći koraci, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru, u Boru se, sa 12. martom, oporavilo sedam osoba, dok su zabeležena 22 nova slučaja virusa korona, te je tako 216 ukupan broj aktivnih slučajeva virusne infekcije na teritoriji grada.

Na kovid odeljenju Opšte bolnice u Boru hospitalizovano je 26 bolesnika, od kojih su 24 pozitivna na virus.

U toku jučerašnjeg dana u kovid ambulantu “Rudar” na prvi pregled javila su se 33 pacijenta sa potencijalnim simptomima virusa, zabeleženo je 20 kontrolnih pregleda, dok je na prijemnim bolničkim odeljenjima obavljeno 58 pregleda.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

U Boru nagli porast broja novozaraženih. Omikron virus je zarazniji i lakše se prenosi

Saša Trifunović

Na teritoriji grada 58 zaraženih korona virusom, jedna osoba preminula

Ist Media

Broj aktivnih slučajeva korona virusa u Boru danas je 49

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X