Rakita vrednom donacijom unapređuje proizvodnju meda u Slatini

1319 0
Pčela obožava Faceliju

BOR, (IST Media, Foto: Dragan Novaković) Pčelari iz sela Slatina kod Bora posle naporne i neuspešne godine mogu da odahnu. Posledice slabe proizvodnje meda u 2017. godini prouzrokovane lošim vremenskim uslovima ublažila je kompanija Rakita vrednom donacijom u repromaterijalu za narednu godinu.

 

Slana je ove godina „ubila“ bagrem u Slatini zbog čega je pčelinja paša bila jako slaba. Kako bi se pčelarima omogućila određena doza ekonomske održivosti, da pčelarstvo u ovom kraju postane što isplativije, svaki član udruženja pčelara dobio je danas 85 litara dizel goriva, 300 kilograma đubriva, kao i 10 kg semena facelije.

 

Prema planu, u proleće naredne godine, svaki pčelar će dobiti i po 20 sadnica medonosnog drveća.

 

 

„Ova pomoć mi zaista mnogo značiti, jer ćemo sa facelijom naredne godine imati prvu pašu koja je zapravo najbitnija. Velika pomoć će biti i u medonosnom rastinje koje očekujemo naredne godine, jer će brojna domaćinstva značajno povećati proizvodnju meda“, uveren je Duško Dulkanović, penzioner RTB-a, i dugogodišnji pčelar.

 

Predsednik Udruženja pčelara u Slatini, Nebojša Buzej, ističe dobru saradnju lokalnog stanovništva i kompanije Rakita na održivom razvoju sela.

 

„Ovom donacijom ćemo značajno obogatiti pčelinju pašu. Uvereni smo da će Rakita kao i do sada ispuniti svoja obećanja, i da će i narednih godina pomagati naše udruženje, ali i ostale poljoprivrednike u Slatini“, kaže Buzej.

 

 

Prema planu slatinskih pčelara, ove godine će svako ponaosob zasaditi po jedan hektar facelije a kasnije i medonosno drveće.

 

„Očekujem da ćemo ovim tempom, za desetak godina pošumiti celu Slatinu i time dobiti kvalitetiju pčelinju pašu koja je iz godine u godinu sve oskudnija“, nada se Nebojša Buzej.

 

 

Ljudi iz menadžmena Rakite kažu da im je stalo da unaprede program razvoja pčelarstva u tom selu, čime nastavljaju ulogu društveno odgovorne kompanije. I sami su zavrnuli rukave i pomogli pretovar vredne robe.

 

U akciji:  Rukovodilac Sektora za komunikaciju u kompaniji „Rakita“ Aleksandar Vulović „zavrnuo rukave“

 

Osim ovog programa, kompanija Rakita je nedavno za sve pčelare u Boru i okolini obezbedila i donaciju u vidu predavanja profesora Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, Zorana Stanimirovića, na temu “bolesti pčela, preventiva i lečenje, klinički pregled i zazimljavanje”.

 

Vrednost kompletnog Programa razvoja pčelarstva u Slatini iznosi oko 600.000 dinara.

New layer…
New layer…

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X