Rakita vrednom donacijom unapređuje proizvodnju meda u Slatini

1225 0
Pčela obožava Faceliju

BOR, (IST Media, Foto: Dragan Novaković) Pčelari iz sela Slatina kod Bora posle naporne i neuspešne godine mogu da odahnu. Posledice slabe proizvodnje meda u 2017. godini prouzrokovane lošim vremenskim uslovima ublažila je kompanija Rakita vrednom donacijom u repromaterijalu za narednu godinu.

 

Slana je ove godina “ubila” bagrem u Slatini zbog čega je pčelinja paša bila jako slaba. Kako bi se pčelarima omogućila određena doza ekonomske održivosti, da pčelarstvo u ovom kraju postane što isplativije, svaki član udruženja pčelara dobio je danas 85 litara dizel goriva, 300 kilograma đubriva, kao i 10 kg semena facelije.

 

Prema planu, u proleće naredne godine, svaki pčelar će dobiti i po 20 sadnica medonosnog drveća.

 

 

“Ova pomoć mi zaista mnogo značiti, jer ćemo sa facelijom naredne godine imati prvu pašu koja je zapravo najbitnija. Velika pomoć će biti i u medonosnom rastinje koje očekujemo naredne godine, jer će brojna domaćinstva značajno povećati proizvodnju meda”, uveren je Duško Dulkanović, penzioner RTB-a, i dugogodišnji pčelar.

 

Predsednik Udruženja pčelara u Slatini, Nebojša Buzej, ističe dobru saradnju lokalnog stanovništva i kompanije Rakita na održivom razvoju sela.

 

“Ovom donacijom ćemo značajno obogatiti pčelinju pašu. Uvereni smo da će Rakita kao i do sada ispuniti svoja obećanja, i da će i narednih godina pomagati naše udruženje, ali i ostale poljoprivrednike u Slatini”, kaže Buzej.

 

 

Prema planu slatinskih pčelara, ove godine će svako ponaosob zasaditi po jedan hektar facelije a kasnije i medonosno drveće.

 

“Očekujem da ćemo ovim tempom, za desetak godina pošumiti celu Slatinu i time dobiti kvalitetiju pčelinju pašu koja je iz godine u godinu sve oskudnija”, nada se Nebojša Buzej.

 

 

Ljudi iz menadžmena Rakite kažu da im je stalo da unaprede program razvoja pčelarstva u tom selu, čime nastavljaju ulogu društveno odgovorne kompanije. I sami su zavrnuli rukave i pomogli pretovar vredne robe.

 

U akciji:  Rukovodilac Sektora za komunikaciju u kompaniji “Rakita” Aleksandar Vulović “zavrnuo rukave”

 

Osim ovog programa, kompanija Rakita je nedavno za sve pčelare u Boru i okolini obezbedila i donaciju u vidu predavanja profesora Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, Zorana Stanimirovića, na temu “bolesti pčela, preventiva i lečenje, klinički pregled i zazimljavanje”.

 

Vrednost kompletnog Programa razvoja pčelarstva u Slatini iznosi oko 600.000 dinara.

New layer…
New layer…

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X