Rakita otvorila info centar u Boru. Najavljuju se nova istraživanja sadržaja bakra i zlata

1926 0

BOR, (IST Media) – Kompanija Rakita Eksplorejšn (Exploration), ogranak američke kompanije “Friport Mek Moran” (Freeport-McMoRan) predstavila je danas Info centar u Boru, u kome će građani Bora i okoline na jednom mestu moći da se informišu o fazama razvoja projekta istraživanja sadržaja bakra i zlata, „Čukaru Peki“.

 

Info-centar se nalazi u ulici “Moše Pijade” broj 28.

 

„Pokretanjem Info centra želeli smo da otvorimo vrata za dijalog sa svim privrednim činiocima u Borskom okrugu, u cilju unapređenja saradnje i razmene ideja”, rekao je prilikom otvaranja, direktor Rakita Eksplorejšn, Dejan Koželj.

 

Resize of Info centar

 

 

On je dodao da je projekat „Čukaru Peki“ je još uvek u ranoj fazi istraživanja, ali su početni rezultati ohrabrujući.

 

“Pre odluke o eksploataciji rude, potreban je još značajan niz pozitivih rezultata. S obzirom da će istraživanja potencijala za rudarenje u Boru trajati duži niz godina, nadamo se da ćemo otvaranjem Info centra, uspostaviti kvalitetnu komunikaciju sa građanima i institucijama, a rezultate istraživanja učiniti lako dostupnim i transparentnim,“ istakao je Koželj.

 

Od kraja 2012. godine, Rakita je izbušila oko 10.000 metara sa ohrabrujućim početnim rezultatima, a od kraja 2013. godine, kompanija je izbušila više od 27.800 metara, kako bi definisala glavne karakteristike novootkrivene mineralizacije, kažu u ovoj kompaniji.

 

Kožej je najavio da će se bušenje u ovoj godini nastaviti na većm dubinama kako bi se utvrdila procenjena veličina potencijalnog rudnog tela i definisao srednji sadržaj bakra i zlata.

 

Resize of Dejan Koželj, direktor kompanije Rakita Exploration

Direktor Rakite – Dejan Koželj 

 

Projekat „Ćukaru Peki“ u vlasništvu je kompanije Rakita Exploration d.o.o. koja je ogranak kompanije Freeport-McMoRan sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, jedne od najvećih globalnih kompanije za istraživanje i iskopavanje ruda.

 

Osim u okolini Bora, istraživanja i iskopavanja trenutno se vrše i na lokacijama širom sveta: Severnoj i Južnoj Americi, Indoneziji, Africi i u Evropi.

 

Rakita u Borskom okrugu ima trenutno tri istražna prava i do sada je u Srbiji investirala oko 15 miliona dolara.

 

Ova kompanija trenutno zapošljava 38 radnika, ali u njoj naglašavaju da svako novo radno mesto u potencijalnom rudniku za sobom povlači još najmanje pet do 12 srodnih radnih mesta.

 

“Otvaranje rudnika nije brz proces i zahteve mnogo radova, dobijanje pozitivnih rezultata i već sledeće godine će možda početi neki radovi na podzemnim istraživanjima, kao što je izrada niskopa kojim bi se došlo do mineralizacije. Ipak, ne verujem da bi se prva ruda mogla dobiti pre pet do šest godina”, napomenuo je direktor Rakite.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

There are 1 comments

  1. Pingback: Rakita otvorila info centar u Boru. Najavljuju se nova istraživanja sadržaja bakra i zlata | vestdana

Leave a comment

Your email address will not be published.

X