Društvo

Rakita animirala volontere za čišćenje priobalja reka u Brestovcu i Metovnici

Oko stotinu volontera iz Brestovca i Metovnice odazvalo se velikoj ekološkoj akciji čišćenja priobalja reka u tim selima, koju je, pod nazivom “Čistije reke zdravija sela” organizovala kompanije Rakita.

Akcija je sprovedena uz učešće, podršku i saradnju lokalne samouprave u Boru (Kancelarija za zaštitu životne sredine), javnih preduzeća i mnogih lokalnih organizacija civilnog društva i firmi.

Kako bi i sami dali doprinos ovoj akciji, čiji je cilj poboljšanje stanja životne sredine u selima koja pripadaju opštini Bor i skretanje pažnje odgovornima i široj javnosti na potrebu i pravo za zdravim životnim okruženjem, akciji se aktivno pridružilo i 25 radnika Rakite, kao i volonteri iz Bora.

Uklanjanje čvrstog komunalnog otpada na površini od dva i po kilometra započelo je Brestovcu, a dan kasnije nastavljeno u Metovnici gde je očišćena površina od oko kilometar i po.

Tokom dvodnevne akcije u oba sela prikupljeno je i na gradsku deponiju odloženo nekoliko tona otpada, reci je vraćen sjaj, a volonteri izrazili nadu da će se svest građana o očuvanju životne sredine podići na viši novo i da više neće biti potrebe za sličnim akcijama.

Dragan Ranđelović, predsednik Društva mladih istraživača, jedne od organizacija koja se priključila ovoj akciji, kaže da su ovakve volonterske aktivnosti najbolji primer promene svesti i ponašanja prema životnoj sredini i doprinos njenom očuvanju.

“Društvo mladih istraživača je godinama kroz međunarodni omladinski ekološki kamp, u saradnji sa stanovnicima sela i partnerskim organizacijama, radilo na čišćenju i uređenju Zlotske i Brestovačke reke. Zato nam je i drago što sad imamo novi uspešan model saradnje većeg broja činilaca jer je pored ekoloških organizacija, lokalne samouprave i stanovnika sela na obalama Brestovačke reke, u akciju čišćenja i uređenje obala reke uključena i privatna kompanija koja je svoje resurse stavila na raspolaganje”, rekao je Ranđelović.

Akciju čišćenja priobalja Rakita organizuje drugu godinu zaredom, a rezultati su vidljivi. Za razliku od 2017, ove godine nije bilo potrebe organizovati ovu akciju u Slatini, pa se, umesto toga, za naredni period planira uređenje seoskog parka.

Predstavnici mesnih kancelarija Metovnice i Brestovca, Dejan Marković i Dragan Antanasković, nisu krili zadovoljstvo zbog masovnog odziva volontera, i napora koji su uložili da im reke budu čiste.

“Rakita je uvek znala da prepozna potrebe naših meštana i izlazila nam u susret i organizaciono i finansijski, ali značaj ovakve akcija prevazilazi sve ostale, jer je očuvanje životne sredine ono što je važno za stanovništvo, i što ne dopire uvek do svesti ljudi. Hvala svim volonterima na odazivu, i nadam se da naredne godine nećemo imati potrebe za akcijom čišćenja,” zadovoljan je Dejan Marković.

Sličan stav o ovoj akciji ima i član saveta Mesne zajednice, Dragan Antanasković.

“Kontinuitet akcije je bitan zato što je ove godine znatno manje otpada. To samo znači da je kod ljudi prodarila svest, ali je značajno i to što su duž reka postavljeni kontejneri. Zadovoljni smo odzivom volontera, učešćem nevladinog sektora i organizacijom Rakite”, kaže Antasković

Menadžer za komunikaciju kompanije Rakita, Darko Stojadinović, kaže da je akcenat ove akcije stavljen na odgovornosti i jačanju ekološke svesti.

“Ova akcija je definitivno uspela, i čestitam svim akterima koji su učestvovali u njoj. Zaključak je da se ekološka svest podiže, a kao dokaz tome je da ove godine u Slatini nije bilo potrebe za ovom akcijom, jer su priobalja ostala čista. Nadam da će to biti slučaj i u ovom selu zbog čega ćemo naredne godine osmisliti neke gruge ekološke akcije”, kaže Stojadinović.

Učešće u ovoj akciji kroz podršku i saradnju, Rakita je dobila od Saveta mesnih zajednica, i udruženja: “Društvo mladih istraživača Bor”, “Grupa 55”, “Village”, “Eko baština”, “Asocijacija sport za sve”, “Obrazovno-kreativni centar”, “Wave”, “Borske šape”, “Dom omladine”, OFK “Brestovac 1946”, KUD “Đido” iz Brestovca i “Bebironče”.

Poseban doprinos ovoj akciji dala je kompanija “S inženjering” koja je besplatno ustupila mehanizaciju bez koje akcija ne bi mogla biti sprovedena.

Kroz inicijativu, organizacije i finansijsku podršku, Rakita je za volontere obezbedila zaštitnu opremu, alate i rekvizite, obrok i prevoz do lokacija.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Milikić: Do oktobra završetak radova na krovu zatvorenih bazena

Miloš Marković

E-kapija: Kod Bora će se graditi tri naselja za oko 2.250 stanovnika. Predviđeno i za preseljenje sela Krivelj

Ist Media

Na Festivalu zmajevih čamaca borski fudbaleri učili da pripreme ZONGZI i sa Kinezima igrali u meštovitom timu

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X