Kultura

RADIO BEOGRAD proslavio rođendan na Mokranjčevim danima

Collegium Musicum Catholicum (foto Z.T.)

NEGOTIN, (IST Media, Zdenka Tomić) – Obeležavajući 60 godina postojanja i rada Radio Beograda 2, koji više decenija prati Mokranjčev festival, u porti crkve Svete Trojice u Mokranju ekipa je pod budnim okom Dragane Marinković, urednice emisije „Od zlata jabuka“ zabeležila uspešna izvođenja na duduku Stefana Radovanovića iz Metovnice kod Bora, dobitnika prve nagrade na prošlogodišnjem Saboru frulaša „Oj, Moravo“ u Prislonici i nagrade „Od zlata jabuka“ za najizvornije sviranje.

Radovanović je svirao i u duetu sa svojim učiteljem osamdesettrogodišnjim Petrom Čulinovićem iz Šarbanovca. Festivalska publika upoznala je kroz  program „Niti tradicije“ i vokalnog solistu Dragoljuba Firulovića-Firula, kao i Mokranjca Živojina Žiku Markovića koji je na usnoj harmonici odsvirao splet narodnih kola.

Domaćini, članovi KUD-a „Mokranjac“ predstavili su se spletom izvornih igara iz svog sela, a vrsni gajdaš Tomislav Buljigić spletom izvornih melodija iz ovog kraja.

U programu su učestvovale i grupe “Đurđevak” i “Zdravac” Etno radionice borskog Centra za kulturu, foklorni ansambl KUD “Stevan Mokranjac” iz Negotina i harmonikaš Željko Ćirić iz Štubika.

Celovečernjim koncertom, sinoć se, drugog festivalskog dana predstavio Mešoviti hor „Collegium Musicum Catholicum“ koji je osnovan pre 24 godine u okviru Katoličkog instituta za kulturu, istoriju i duhovnost „Ivan Antunović“ u Subotici. Ovaj ansambl je sa svojim dirigentom Miroslavom Stantićem na koncertu u crkvi Svete Trojice u Negotinu iz svog bogatog repertoara izveo kompozicije raznih epoha među kojima je publika imala priliku da uživa u gregorijanskom koralu „Cantabo Domino“, „Kyrie“ iz mise „In festis Apostolorum“, „Akatistu Bogorodici“ Stevana Mokranjca, kao i kompozicijama Vilijama Berda, Vinka Jelića, Albe Vidakovića, Bele Anišić, Anđelka Igreca, Božidara Antonića. Za sam kraj programa ovaj ansambl odabrao je „Jubilate Deo“ Volfganga Amadeusa Mocarta i „Tollite hostias“ Kamija Sen Sansa.

Danas je u centru Negotina priređen koncert dečijeg hora ”Vivak-2015” pod upravom Dragane Marinović-Simonović. Ovaj horski ansambl prvi put je zablistao na jubilarnim 50. Mokranjčevim danima i za tri godine postojanja i rada, sada dopunjen novim članovima, beleži i svoje treće učešće na Festivalu.

Dečiji hor Vivak

Kompozicije Stevana Mokranjca su obavezni deo njihovog repertoara na oko pedeset dosadašnjih nastupa, od kojih su u poslednjih godinu dana zabeležili i gostovanja u Austriji, Bugarskoj i Rumuniji.

Današnji program otvorili su duhovnom kompozicijom: ”Tebe pojem” iz Mokranjčeve Liturgije Svetog Jovana Zlatoustog. Slušali smo pesme iz V, VI i VIII Mokranjčeve rukoveti: “Oj za gorom, za  zelenom”, “Raslo mi je badem drvo” i “Razgrana se grana jorgovana” u pratnji Kamernog orkestra profesora Umetničke škole ”Stevan Mokranjac”: flautisktinje Valentine Dimitrijević, violončelistkinje Vesne Garabantin, klarinetiste Vladimira Vasiljevića, harmonikaša Dušana Đorđevića i na violini učenice Anite Dobrić.

Pored Mokranjca, u njihovom programu danas smo slušali i kompoziciju ”Srpkinja” Isidora Bajića, kompozitora koji je rođen pre tačno 140 godina i za čije mnoge pesme ljudi misle da su narodne, vlašku narodnu pesmu ”Gergina” ali i kompozicije savremenih autora poput ”Uvek divan dan” Dejana Cukića u aranžmanu Ivana Ilićauz klavirsku saradnju profesorke Milje Videnović, profesora trube Predraga Tasića i učenika Umetničke škole, Davida Surdanovića na trubi ili “Ima jedna u Srbiji Krajina” na tekst Krste Stankovića i muziku Ivana Ilića.

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

“Gorki smeh” nikad slađi – sa književne večeri satiričnih kratkih formi

Miloš Marković

[NAJAVA] Danas u borskoj biblioteci – umetnica Milica Ružičić

Ist Media

U subotu predstava za decu – POKAHONTAS

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X