Protest u Boru protiv zagađenja sumpor-dioksidom

325 0
BOR, (IST Media, foto:istmedia) Oko 300 Borana okupilo se sinoć na protestu protiv prekomernog zagađenja sumopr-diosksidom iz pogona topionice kompanije Ziđin Bor Koper (Copper).
Poziv građanima da se odazovu na protest uputili su mahom predstavnici političkih stranaka  u lokalnom parlamentu i udruženja građana koji deluju opoziciono.
Govornici su sa protesta zatražili odgovor nadležnih institucija, inspekcije i Ministarstva za zaštitu životne sredine o zagađenju, i prozivali lokalnu samoupravu koja, kako su naveli, ne deluje efikasno da se zagađenje zaustavi.

Na protestu je pročitano pismo inženjera topionice koji vode spor protiv RTB Bor, a koji su dobili otkaze, i koji navode loše poteze pređašnjeg rukovodstva u vezi izgradnje nove topionice.

Na protestu nije bilo stranačkih obeležja.

Sa govornice je prozvan ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, koji se nije oglasio povodom zagađenja iako je nedavno bio u poseti Boru.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić je poziv na protest protiv zagađenja ocenio putem medija kao “politikanstvo”, rekavši da se zalaže za rešenje ekološkog problema u kontaktima sa rukovodstvom Ziđin.

Na kraju skupa nastavljeno je potpisivanje peticije protiv zagađenja, koju je do sada potpsalo oko 600 Borana.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

43. Hajduk Veljkovi dani

Piše - 10. July 2015. 0
ZAJEČAR (IST Media, Snežana Stanojević) U subotu 11. jula u selu Lenovac će biti održana kulturno sportska manifestacija “43. Hajduk…

There are 1 comments

  1. Od banjski čistog vazduha u Boru, kao pre 1903. godine, kako je veličao sebe grobar RTB Bor, Sosa ostavio je kineskim vlasnicima više repova, kao prekomernog zagađenja vazduha, kolektora Kriveljske reke, neočišćene Borske reke, a obećao je za dve godine od predhodnih izbora. Najgore je što je, usled promašene investicije nove fleš peći i postrojenje za proizvodnju sumporne kiseline, a u Boru nije izgrađena nova topionica, kako laže grobar RTB Bor, s tim što investicije koštaju kao da je izgrađena zaista nova topionica, a nije. Gde odoše tolike pare, više od 300 miliona evra i dugovi od milijardu evra. Kinezima je ostavio fleš peć najnižeg kapaciteta u svetu, ali zato sa najvećim zagađenjem vode, vazduha i zemlje. To je taj bajkolažni uspeh, kome je najviše, neopravdano, verovao vlasnik Srbije, a borani I boranke nek’ se truju do njihove mile volje. Od Vlade ne treba ništa očekivati da preduzme po pitanju prekomernog zagađenja i trovanja borana. Naime, Kombinat bakra bio je i ostaje mezimče vlade i predsednika, čiji je štićenik doskoračnji čelnik RTB Bor. Ministar Trivan se skriva od istine o zagađenju, a gradonačalnik Bora podržava trovanje građana.

    Odgovori

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X