Obeležen Dan rudara i otvoren hotel RTB-a na Borskom jezeru

461 0

BOR (Milica Živković, IST Media) Dan rudara koji se tradicionalno održava 6. avgusta obeležavaju zaposleni u više od 200 aktivnih rudnika u našoj zemlji. I Borani danas proslavljaju ovaj dan u čiju je čast otvoren i hotel na Borskom jezeru.

 

Dan rudara ustanovljen je u znak sećanja na 6. avgust 1903. godine kada je u Senjskom rudniku, prvoj i najstarijoj jami u zemlji, koja je danas u sastavu „Rembasa“, počeo štrajk zbog lošeg položaja rudara.

 

Rudari u svečanoj odori

Štrajkači su se tada izborili za bolji položaj i skraćenje radnog vremena.

Neposredni povod štrajku u Senjskom rudniku te godine, pola veka nakon pronalaska i početka kopanja uglja u Senju, bilo je „otpuštanje sa posla trojice radničkih aktivista.
Za devet dana štrajka, zapisali su hroničari tog vremena, rudari Senjskog rudnika su „izborili povratak na posao dvojice otpuštenih radnika, skraćenje radnog vremena i besplatan olaj za osvetljenje“.

Od rudarstva u Srbiji danas živi više od 20.000 porodica.
Rudari u Srbiji imaju benificirani radni staž, na godinu dana dobijaju benificiju šest meseci zbog teških uslova rada.

 

Među najvećim rudnicima u Srbiji su površinski kop Rudarskog basena Kolubara, koji je u sastavu  Elektroprivrede Srbije i rudnici bakra Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor.

 

RTB Bor je jedini proizvođač bakra, zlata i srebra u Srbiji.

 

Dan rudara Srbije je i dan Rudarsko-topioničarskiskog basena Bor, kompaniji kojoj je ove godine pripala posebna čast da bude domaćin najboljim rudarima Srbije.

 

Borani su jutros započeli dan rudarskom budilicom, koja je prošla duž centralne ulice, a onda i po svim naseljima grada.

 

Današnjoj proslavi ovog rudarskog grada prisustvovali su premijer Srbije Ivica Dačić i ministri Milan Bačević, Mlađan Dinkić i Milutin Mrkonjić.

 

Na glavnoj svečanosti u renoviranom hotelu „Jezero“ na Borskom jezeru, dodeljeno je 18 nagrada, a četiri Šistekove nagrade su dodeljene najboljim borskim rudarima (najviše priznanje koje RTB Bor dodeljuje najzaslužnijim pojedincima i institucijama).

 

Dodela Šistekove nagrade

 

Hotel je zahvuljući RTB-u ponovo zablistao. Do skora napušten objekat koji je godinama bio zatvoren, od danas posluje sa 111 soba u čijem sklopu ima 10 apartmana, banket sala, otvoreni pansionski restoran, bar sa terasom, kuhinjom, ulazni hol i recepciju koju krasi akvarijum.

Šest soba je opremljeno i adaptirano za boravak osoba sa invaliditetom, a 12 ležajeva prilagođena su za smeštaj košarkaša.

 

Generalni direktor RTB-a Bor, Blagoje Spaskovski je rekao da borski basen posluje dobro i da će za rudare u ovom gradu uvek biti posla.

 

“RTB živi i postoji već 109 godina. Od početka rada je više od pet miliona tona bakra izvučeno iz utrobe zemlje, više od 40 tona zlata samo iz Bora i oko 50 tona zlata iz Majdanpeka. Sve ovo su uradili rudari i upravo je to razlog što je ovaj dan posvećen njima. Mi ćemo i dalje raditi, a naši rudari nemaju porebe za brigu, jer u borskom rudniku ima posla za narednih 300 godina” izjavio je Spaskovski.

 

Ministrima je u toku svečanosti Spaskovski uručio biste koje su izlivene u našoj fabrici.

 

Ali ovde se proslava Dana rudara nije završila. Večeras Borane očekuje bogat muzički program u amfiteatru Doma kulture.

 

Od 21:00 sat počinje koncert džez orkestra “Mambo stars”, potom nastupa Ana Bekuta u pratnji orkestra Miše Mijatović. Na kraju sve prisutne očekuje vatromet.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

X