Proslava 118. godina Zaječarske pivare

974 0

ZAJEČAR, (IST Media) Zaječarska pivara, obeležila je u subotu 7. septembra 118. godinu uspešnog poslovanja. Zaposleni su jubilej slavili u društvu Zaječaraca i ostalih gostiju na Popovoj plaži, gde je bio organizovan tradicionalno bogat program i vatromet. Kada jedna od prvih pivara na ovim prostorima slavi, ona i časti! Pored KUD Zaječar, Ane Sević i Ace Lukasa, posetioci su uživali u dobrom Zaječarskom pivu po promotivnim cenama. Vrhunac večeri obeležen je velikim vatrometom uz zvuke trubačkog orkestra Kristijana Azirovića.

 

„Pored proslave značajnog jubileja i uspešne poslovne godine u kojoj broj ljubitelja Zaječarskog raste iz dana u dan, zahvaljujući kvalitetu i bogatom ukusu, Zaječarska pivara obeležava i još jednu značajnu stvar – više od dve godine poslovanja bez i jedne povrede na radu! To znači da u pivari rade profesionalci sa visoko izraženim osećajem odgovornosti koji su svesni da jedino ličnim primerom mogu da utiču na svoje okruženje“, rekla je Biljana Bobić Subin, menadžer za korporativne odnose kompanije HEINEKEN u Srbiji.

 

KUD Zaječar na sceni
KUD Zaječar na sceni

 

Dobra receptura i reputacija doprineli su da Zaječarsko pivo izađe van granica regiona, te da mu potrošači širom Srbije sve više mu poklanjaju svoje poverenje. To je pivo sa dugom tradicijom i nasleđem. Vrhunski kvalitet kojim se decenijama odlikuje stvorio je od njega brend koji predstavlja ponos regiona, naglašava menadžment kompanije.

 

Predsednik FK Timok ne pušta limenku
Predsednik FK Timok ne ispušta limenku

 

 

Kratak istorijat Zaječarske pivare

 

118 GODINA USPEŠNOG POSLOVANJA

pivara featuredNastanak:

1895. godine fabrika piva “7. septembar” je podignuta kao prvi industrijski objekat u Zaječaru. Fabriku piva su osnovali tadašnji zaječarski investitori kao akcionarsko društvo.

 

Tehničko-tehnološka revolucija:

Od 1907. godine Akcionarsko društvo proširuje delatnost i prerasta u Zaječarsko industrijsko udruženje akcionarska pivara. Period od 1910. do 1921. godine predstavlja period tehničko-tehnološke revolucije u razvoju Pivare. Nabavkom manje parne mašine i generatora za struju izbačen je ručni način proizvodnje piva. Za potrebe sladare nabavljena je sušara, koja je sušila pomoću pare iz centralnog kotla. U podrumu, sladovina i pivo su hlađeni pomoću amonijačkih kompresora, dok se hlađenje pomoću leda konačno izbacuje iz upotrebe.

 

Drugi svetski rat:

Za vreme II svetskog rata Pivara je proizvodila pivo skoro sve vreme. Do prekida u proizvodnji piva došlo je 1944. godine i to 6. septembra kada je počela borba za oslobođenje Zaječara. Nemačka vojska, povlačeći se, opljačkala je svu zalihu piva u količini od 313 hektolitara. Normalan rad Pivare uspostavljen je u junu 1945. godine – od tada pa sve do danas nije bilo više nijednog prekida u proizvodnji.

 

Jugoslavija:

1950. godine u Jugoslaviji nastaje period samoupravljanja. Aprila 1950. godine, na skupu svih radnika, izvršena je svečana predaja Pivare radnicima na upravljanje. Od 1952. godine Pivara se izdvaja iz gradskog prehrambenog preduzeća i počinje da posluje kao samostalno preduzeće, pod nazivom Parna Pivara „7. Septembar“. U ovom periodu vrše se najveća i najznačajnija ulaganja u proširenje i modernizaciju kapaciteta. 25. aprila 1971. počinje da radi prva automatska linija za otakanje piva kapaciteta 32.000 boca na čas.

 

Novije vreme:

2004. godine Zaječarska pivara postaje deo Anadolu Efes grupe i menja naziv u “Efes Zaječar Pivara. Oktobra 2008. godine postaje deo HEINEKEN grupe i pivara još jednom menja naziv, i to u “Ujedinjene srpske pivare Zaječarsko A.D.. Kao jedna od Pivara članica HEINEKEN grupe, Pivara u Zaječaru, poštuje najviše standarde u procesu proizvodnje piva.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X