Propali pregovori sindikata i kompanije Ziđin. Prvi najavlju štrajk, drugi demantuju da će zarade biti smanjene

355 0
zijin

 

Netačne su informacije da će radnicima kompanije Srbija Ziđin Koper (Zijin Copper) plate biti smanjene, i da radimo mimo zakona. Sve što smo predvideli novim Pravilnikom o radu u skladu je sa zakonom, izjavili su danas predstavnici kineske kompanije nakon neuspešnih pregovora sa reprezentativnim sindikatima tog preduzeća koji najavljuju proteste.

Ziđin Koper od septembra pregovora sa sindikatima o zaključenju novog Kolektivnog ugovora, a dok se to ne dogodi, kineska kompanija donela je Pravilnik o radu koji je, kako navode, u skladu sa zakonom.

Kako je objasnila Mirjana Popadić iz službe ljudskih resursa kompanije Ziđin Koper, glavne razlike u odnosu na pređašnji pravilnik je način obračuna povećanja zarada, a suština je da nijedan zaposleni neće biti oštećen smanjenjem zarade, već će raspodela biti pravednija u korist radnika direktno uključenih u proizvodnju.

mirjana popadic ZijinDo sada su se zarade povećavale tako što su pratile procentualno povećanje minimalne cene rada po odluci Socijalno ekonomskog saveta a taj način najviše je pogodovao radnicima koji su imali visoke plate i samim tim procentualno dobijali veće zarade. Novim pravilnikom, koji je pravičniji, svi zaposleni imaju pravo na linearno povećanje i ono će najviše pogodovati ljudima koji su u direktnoj proizvodnji, rekla je Mirjana Popadić.

Navela je da će se topli obrok isplaćivati na isti način kao i ranije (17% prosečne zarade na nivou Republike Srbije) a regres će biti 11.000 dinara, što je za 1.000 dinara više nego ranije.

Dodala je da naknada za prekovremeni rad, smenski rad, rad tokom praznika i nedeljom neće biti umanjena. Promena neće biti ni kod isplate ljubilarnih nagrada.

Menadžment Ziđina danas je naveo otežavajuće okolnosti u poslovanju koje umanjuju vrednost dobre proizvodnje. Navode energetsku krizu i poskupljenje derivata, kao i nestabilnu berzansku cenu metala, ali naglašavaju da su korekcije u novom Pravilniku o radu donete kako zaposleni ne bi osetili posledice globalne krize.

zijin 1

Ponovili su da je prosečna neto zarada u tom preduzeću i dalje znatno veća od republičkog proseka i iznosi 110.000 dinara. Baš iz tih razloga, kako kažu, interesovanje za posao u tom preduzeću se iz dana u dan povećava, a pored zaposlenih u rudniku bakra Majdanpek, “hleb sa sedam kora” u Boru zarađuju i mnogi Zaječarci, Nišlije i drugi kadrovi iz cele Srbije.

Iako su današnji pregovori sa sindikalnim liderima bili neuspešni, navode da su uvek otvoreni za razgovor kako bi se došlo do najboljeg rešenja i Kolektivnog ugovora koji bi zadovoljio sve strane.

Sindikati su, međutim, nezadovoljni odlukom Ziđina da cena rada od 177 dinara ostane na snazi, odlukom da se zarada umesto dva puta u mesecu isplaćuju jednokratno, skreću pažnju na ukidanje nadoknade invalidima rada do proseka svog radnog mesta pre sticanja invaliditeta i tvrde da je izbrisana mogućnost usklađivanja rasta zarada.

Navode i da je novim Pravilnikom o radu, umesto pet dana odsustva za dobrovoljne davaoce krvi, broj dana smanjen na dva. U Ziđinu, međutim, kažu da je to Zakonska odredba koja se primenjuje u Srbiji.

Sindikat napominje da je iz oblasti uslova za rad sindikata izbrisao odredbe koje se odnose na omogućavanje obaveznih uslova za rad sindikata, a nezadovoljni su i odlukom da se sindikatima obustavi obračun administrativnih zabrana i sindkalnih pozajmica. U praksi, ovo znači da radnici  Ziđin Kopera više neće moći da kupuju preko potvrda.

Sindikat je za sutra (sreda) najavio konferenciju za medije na kojoj će izvestiti o daljim akcijama.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X