Društvo

Projekat SIGURNE STAZE koji je krenuo iz Bora na međunarodnoj konferenciji

Igor Velic

BOR, (IST Media) Na međunarodnoj konferenciji „Podaci i eUprava: Iskra za budućnost“, koja je održana u Palati Srbija, Igor Velić, master inž. saobraćaja iz Bora je kao stručni saradnik GIS udruženja Srbije, a odnedavno i predsednik udruženja za bezbednosti saobraćaja „Sigurne staze“, učestvovao u okviru panela o otvorenim podacima na lokalnom nivou u društvu predstavnika gradova Beograd, Kragujevac i Novi Sad.

Konferenciju o primeni otvorenih podataka odvija se u organizaciji Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Kancelarije za IT i eUpravu, uz podršku Svetske banke i Fonda za dobru upravu Ujedinjenog Kraljevstva.

U okviru diskusije o otvorenim podacima na lokalnom nivou, Igor Velić je je predstavio jedinstven projekat „Sigurne staze i putanje kretanja učenika osnovnih i srednjih škola u Boru”, prvi sajt posvećen bezbednosti saobraćaja na teritoriji Republike Srbije i nedavno izrađenu mobilnu aplikaciju za postavljanje saobraćajnih problema.

Razvoj mobilnih i veb aplikacija na primeru bor.sigurnestaze.com imaće svoju primenu i u novim projektima koji se planiraju na nivou Republike Srbije za razvoj pametnih gradova (smart city) u vidu novih funkcionalnosti i mogućnosti pregleda, unosa i izmene podataka od strane građana, čime se pruža mogućnost svim učesnicima u saobraćaju da obeleže lokacije na karti, dodaju fotografije, postave opis i daju svoje predloge u cilju poboljšanja bezbednosti u saobraćaju.

Velić je pozvao prisutne na konferenciji da se projekat “Sigurne staze” poveže sa projektom “Google Transit” koji je urađen za gradove Beograd, Kragujevac, Niš, Suboticu i Užice i predložio da i se i u Boru realizuje sličan projekat.

Takođe, GIS udruženje Srbije zajedno sa udruženjem “Sigurne staze” planira da razvije još jednu mobilnu aplikaciju namenjenu učenicima i roditeljima osnovnih i srednjih škola u Boru, koja će predlagati bezbednu rutu kretanja od kuće do škole, izbegavajući objektivno i subjektivno opasne lokacije u gradu.

Nepostojanje odgovarajuće finansijske podrške nas sprečava da poboljšamo svoj rad na izradi novih aplikacija, koji bi doprineo smanjenu broja saobraćajnih nezgoda. S tim u vezi, nadamo se da će grad Bor konačno javno stati iza našeg rada i time podržati priču o otvorenim podacima, kao što su to učinili navedeni gradovi na održanoj konferenciji, rekao je Velić.

On je naznačio da, ukoliko postoji zainteresovanost kompanija i drugih investitora koji bi mogli da iskoriste pun potencijal ove ideje, GIS udruženje Srbije u saradnji udruženjem “Sigurne staze” je voljno za uspostavljanje odgovarajuće poslovne saradnje.

Na kraju konferenciji, Velić je istakao da su otvoreni podaci važni u cilju pametnijeg donošenja odluka i kreiranju novih tehnologija, koje će doprineti da se broj saobraćajnih nezgoda smanji i deca dobiju sigurne putanje kretanja od kuće do škole i istakao da je model koji je razvilo GIS udruženje Srbije primenjivo na svaki grad i opštinu u Srbiji.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Meštani Suvaje posle tri decenije dobili uredno snabdevanje vodom. Srbija Ziđin Majning izdvojila 1,5 miliona evra

Ist Media

Raspisan tender za gradnju Evropskog vrtića u Boru vredan više od 600 miliona dinara 

Ist Media

Za mlade u Boru: Besplatne radionice digitalne i medijske pismenosti

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X