Proglas povodom 3. maja – svetskog Dana slobode medija

Objavljeno at 12:45
327 0

sindikat i nuns

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Granski sindikat medija „Nezavisnost“

 

Povodom 3. maja – Svetskog dana slobode medija, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Granski sindikat medija „Nezavisnost“ pozivaju vlast i državne organe da novinarima i medijima obezbede uslove za slobodan rad, bez pritisaka i cenzure.

 

Od vlasnika medija zahtevamo da poboljšaju ponižavajuće radne i životne uslove zaposlenih u medijskim kućama. O stanju medijskih sloboda u Srbiji najbolje govori sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca. Stotine naših kolega je ostalo bez radnog mesta, a hiljadama njih, čak i u profitabilnim medijskim kompanijama, zarade su smanjene ili se neredovno isplaćuju.

 

Finansijski i politički centri moći medije u Srbiji koriste kao sredstvo kreiranja javnog mnjenja u skladu sa svojim, uskim i sebičnim interesima. Uprkos deklarativnim obećanjima, vlast i dalje okleva sa rekonstrukcijom medijskog zakonodavstva, zadržavajući direktan i indirektan uticaj na medijsko tržište na kojem i dalje nema ključnih pretpostavki za slobodnu i fer utakmicu.

 

NUNS i “Nezavisnost” pozivaju sve medijske radnike da se zajedno suprotstavimo daljoj eroziji profesije i učinimo sve kako bi podigli ugled novinarstva i vratili poverenje građana. Uloga medijskih poslenika nije ispunjavanje želja moćnika, već odgovorno informisanje i stvaranje kritičke javnosti.

 

Pozivamo sve novinare i medije da 3. maja, U PET DO DVANAEST isključe ton i zamrače ekrane, i MINUTOM GROMOGLASNE TIŠINE pokažu da su spremni da se bore za slobodu novinarske profesije.

 

Novinare i celokupnu javnost Srbije posebno onespokojava činjenica da ni 20 godina nije bilo dovoljno da se otkrije ko je ubio novinarku Dadu Vujasinović, da se ni posle 15 godina ne zna po čijem nalogu je ubijen kolega Slavko Ćuruvija i da već 13 godina ostaju nepoznati i nekažnjeni nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X