DruštvoTema danaНекатегоризовано

Pročitajte koje vas kazne čekaju ukoliko bacite petardu ili tumačite snove

BEOGRAD – Građanin koji prosjačenjem ugrožava spokojstvo građana ili narušava javni red i mir ubuduće će biti kažnjen novčanom kaznom od 5.000 do 10.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana. Ovo, između ostalog, predviđa Zakon o javnom redu i miru, koji su poslanici Skupštine Srbije juče usvojili većinom glasova, kazne su predviđene i ako nekome tumačite snove.

 

Zakon propisuje i kazne za tumačenje snova, prostituciju, paljenje pirotehničkih proizvoda ili pucanje ukoliko se time narušava javni red i mir i uznemiravaju građani. Propisuje se i kazna za organizatore prosjačenja ili one koji za prosjačenje koriste decu ili maloletne osobe i to u visini od 50.000 do 150.000 dinara, odnosno kaznu zatvora od 30 do 60 dana.

 

Zakon predviđa kazne i za one koji paljenjem pirotehničkih proizvoda narušavaju javni red i mir ili ugrožavaju sigurnost građana biće kažnjeni novačnom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 sati. Ko se odaje prostituciji, koristi usluge prostitucije ili ustupa prostorije radi prostitucije, biće takođe kažnjen novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara ili kaznom zatvora od 30 do 60 dana, a onaj ko maloletnoj osobi ustupa prostorije radi prostitucije, zatvorom od 30 od 60 dana.

 

Ubuduće neće biti moguće ni prikupljanje dobrovoljnih priloga građana ako se o tome ne obavesti nadležna jedinica MUP-a, a može trajati najduže 60 dana.

 

Predviđene su i novčane kazne za pucanje iz vatrenog oružja kojim se narušava red i mir od 50.000 do 150.000 dinara ili kaznom zatvora od 30 do 60 dana. I svađe i vika biće kažnjene kaznom u iznosu od 5.000 do 20.000 dinara, a za korišćenje muzičkih instrumenata kazna je od 5.000 do 30.000 dinara.

 

vracaraGrađani koji se bave vračanjem, proricanjem sudbine, tumačenjem snova ili sličnim obmanjivanjem biće kažnjeni novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 sati.

 

Poslanici Skupštine Srbije juče su usvojili i Zakon o policiji, koji predviđa reorgranizaciju MUP-a, karijerno napredovanje u tom sektoru, jednu specijalnu jedinicu, jačanje sektora unutrašnje kontrole, a pripadnicima policije omogućava da se služe i elektrošokovima i raspršivačima sa nadražajnim sredstvima.

 

Većinom glasova poslanici republičkog parlamenta juče su usvojili i Zakon o okupljanju građana koji predviđa da okupljanje ubuduće neće biti dozvoljeno ispred zdravstvenih ustanova, škola, predškolskih ustanova, kao i ispred objekata od strateškog i posebnog značaja za odbranu i bezbednost države.

 

Izvor (Danas)

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

MUP pozvao građane da predlože gde pojačati kontrolu merenja brzine u saobraćaju

Ist Media

Akcija pošumljavanja u RBM-u. Posađeno još 20.000 sadnica crnog bora

Ist Media

Počela izgradnja novog dečjeg vrtića – Od iduće godine bez liste čekanja za upis dece

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X