EkonomijaTema danaНекатегоризовано

Privredna komora: RTB nosilac privrede istočne Srbije

ZAJEČAR (IST Media) Predsednik Regionalne privredne komore u Zaječaru Dejan Tošić, izjavio je danas da su rezultati proizvodnje u osam gradova Borskog i Zaječarskog okruga povećani zahvaljujući učinku u Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor.

 

„Za razliku od ostalog dela Srbije, gde su privredna kretanja negativna, proizvodnja u dva okruga je veća zahvaljujući rudarskoj proizvodnji koja je u odnosu na 2011. godinu veća za 15,6 odsto“, rekao je Tošić novinarima.

 

On ipak kaže da „dobre tendencije“ u rudarskoj proizvodnji nisu preslikane na sektor prerađivačke industrije, gde je zabeležena manja prozivodnja za dva odsto, i proizvodnju električne energije, koja je bila manja za 2,9 procenta.

 

Uvoz opreme nije ugrozio izvoz

 

„Kao najveći izvoznik i firma sa blizu 5.000 zaposlenih, čije su plate redovne i daleko iznad republičkog proseka, RTB je i dalje najznačajnija kompanija u Borskom i Zaječarskom okrugu ali i među vodećim u Srbiji“, ocenio je Tošić.

 

Prema njegovim rečima, suficit u robnoj razmeni sa inostranstvom od 41,7 miliona dolara zabeležen je zahvaljujući odličnom poslovanju borske kompanije.

 

„Može se zaključiti da rudarstvo `drži` privredu istočne Srbije“, zaključio je predsednik Privredne komore dva okruga.

 

Tošić je kazao da je u prvih šest meseci 2012. godine iz Istočne Srbije izvezena roba u vrednosti 200,3 miliona dolara, dok je uvoz bio 158,6 miliona.

 

Naglasio je da su izvozni asortiman najvećim delom činile sirovine i poluproizvodi od bakra, a najviše se uvozio repromaterijal od bakra i onaj za doradne poslove u proizvodnji obuće, kao i rudarska oprema, kamioni-damperi, rezervni delovi za mašine, specijalni pneumatici.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Realizacijom najvećeg investicionog ciklusa na Zapadnom Balkanu – PRAHOVO 2027 biće otvoreno više od 200 radnih mesta

Ist Media

Danas se u Srbiji godišnje generiše više od dva miliona tona komunalnog otpada koje završava na deponijama

Ist Media

Nova balon hala u flotaciji Veliki Krivelj suzbija prašinu iz rudnika

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X