Priobalje Borske reke čistiće volonteri

467 0

BOR (IST Media) – „Čistija reka – zdravije selo“, naziv je akcije koja će, u organizaciji  „Ekološkog društva“ Slatina i Mesna zajednica tog sela, biti sprovedena 4. oktobra duž priobalja Borske reke.

 

Ciljevi akcije su uklanjanje čvrstog otpada u koritu Borske reke, duž levog i desnog priobalja, u dužini od 2,5 km, kako bi se poboljšali uslovi životne meštana Slatine.

 

Osim toga, ciljevi su i podizanje ekološke svesti lokalnog stanovništva i skretanje pažnje široj javnosti na potrebu za zdravijim životnim okruženjem, kao i prenošenje stečenog iskustva na uklanjanju otpada u Slatini na ostala sela u opštini Bor i pokretanje sličnih akcija čišćenja.

 

priobalje Borske reke

Ovce se prilagodile u zagađenoj sredini (arhiva IST Media)

 

Neposredan povod za organizovanje akcije ove akcije jeste problem odlaganja čvrstog otpada iz seoskih domaćinstava dugogodišnji je problem u mnogim selima borske opštine.

 

“Iako se radnici JKP 3. oktobar“ u Boru trude da uklone što više otpada iz seoskih sredina, posle određenog vremena se stvore nove deponije, a korita reka postanu prava odlagališta. U koritu reke u Slatini završi velika količina čvrstog otpada koji potiče delom iz okolnih domaćinstava, a određena količina stiže iz borskog kolektora ili sa borske deponije”, saopštio je organizator.

 

Očekuje se da će u akciji učestvovati oko 100 volontera, pre svega, žitelja sela Slatina, zatim članovi ekoloških organizacija, kao i drugih udruženja koja su podržala akciju. Bitno je napomenuti da su se u akciju uključili i žitelji drugih sela, i upravo ovo je primer međusobne saradnje i pomoći.

 

priobalje Borske reke 3

Detalj borske reke

 

Akciju je finansijski podržala kompanija „Rakita exploration“ doo Bor, koja je u većinskom vlasništvu „Freeport McMoRan“, a saradnici su:

 

– „Asocijacija za razvoj opštine Bor“

– Kancelarija za mlade opštine Bor

-„Eko pokret“ Bor

– AEPIMS (Asocijacija eksperata poslovnog i industrijskog menadžmenta) Bor

– Kancelarija za zaštitu životne sredine opštine Bor

-„Društvo mladih istraživača“ Bor

– Odred izviđača „Radomir Jovanović – Čoče“ Bor

– Sportski auto klub „Extreme“ Bor

– Udruženje građana „Village“ Zlot

– Udruženje građana „Primovara“ Zlot

– Kompanija „Rakita exploration“ doo Bor koja je u većinskom vlasništvu „Freeport McmoRan“

– „GAMP“ doo i

– JKP ’’3.oktobar’’ Bor

 

 

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X