Prijava protiv dilera deviza – opasnost zatvora preti i kupcima

403 0

 

Ilustracija
Ilustracija

Bor, (Ist Media) Inspektori Odseka za suzbijanje privrednog kriminala PU Bor, identifikovali su J.Đ (40) iz Kladova, zbog osnova sumnje da je ilegalno prodavao devize na platou u blizini kladovačke autobuske stanice.

 

Policijski službenici su kod J.Đ pronašli efektivni domaći novac u iznosu od 500 hiljada dinara i protiv njega su pokrenuli proces podizanja krivične prijave.

 

Prema Zakonu o deviznom poslovanju za ovo krivično delo nije odgovoran samo nelegalni prodavac deviza već i kupac, koji može biti kažnjen zatvorom do pet godina.

 

Izvod iz Zakona o deviznom poslovanju:

 

1. Krivično delo

Član 57.

 

Ko kupuje od fizičkih lica ili ko prodaje tim licima efektivni strani novac i čekove koji glase na stranu valutu bez ovlašćenja Narodne banke Srbije, kazniće se za krivično delo kaznom zatvora od šest meseci do pet godina.

Za pokušaj izvršenja dela iz stava 1. ovog člana kazniće se.

Član 58.

 

Ko izvrši naplatu, plaćanje ili izda nalog za plaćanje, odnosno izvrši prenos nerezidentu iznosa koji prelazi 100.000 evra, na osnovu ugovora u kojem nije navedena stvarna cena ili na osnovu neistinite isprave, kazniće se za krivično delo kaznom zatvora od jedne do deset godina.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X