Pridružite se tradicionalnom božićnom usponu na Rtanj

4100 0

 

BOLJEVAC, Omladinsko-planinarsko-smučarsko društvo OPSD “Dragan Radosavljević” iz Zaječara u saradnji sa Planinarskim Savezom Srbije, i ove godine organizuje tradicionalni uspon na planinu Rtanj, manifestaciju koja traje pune tri i po decenije. Ovogodišnji uspon biće organizovan 13. januara, a polasci preko severne, odnosno južne strane planirani su za 9. odnosno 9.30 časova.

Miroslav Žikić, predsednik OPSD, kaže da se ovo društvo trudi da svake godine unapredi nešto u ponudi pa su zahvaljujući sponzorima, svim učesnicima koji ispune određene uslove i osvoje vrh, obezbeđene bronzane, srebrne i zlatne značke, kao i plakete.

On ističe da problem u organizaciji predstavlja to što naselje Rtanj još uvek nema adekvatne smeštajne kapacitete.

“Danas na Rtnju imamo svega 40 ležajeva, dok je ranije moglo da konači i do 300 ljudi”, podsetio je Žikić.

Kaže da je i ove godine staza dobro obezbeđena zahvaljujući zaječarskom planinarskom društvu, a uspon će pomoći i vodiči. Za svaki slučaj, tu će biti i pripadnici Gorske službe spasavanja.

Da bi i ove godine bili dobri domaćini i učinili ovaj uspon lakšim za sve planinare, društvo je napravilo mapu za one koji dolaze po prvi put na Rtanj i započinju ovu planinarsku godinu baš tom akcijom.

Mapa dolaska do podnožja Rtnja (Foto: Facebook OPSD)

I ove godine se očekuje dolazak ljubitelja planinarenja iz cele Srbije, a iz mnogih gradovima organizovan je i prevoz. Do sada nije bio redak slučaj da put vrha Rtnja krene i do 1.000 planinara.

PROGRAM AKCIJE:

09,00 – polazak na uspon severnom stranom
09,30 – polazak na uspon južnom stranom
13,00 – 14,00 izlazak na vrh severne i južne grupe
16,00 – 17,00 silazak u naselje Rtanj

Uspon severnom stranom traje oko 4,5 sata sa visinskom razlikom 1.200 metara.

Uspon sa južne strane traje oko 3,5 sata, a visinska razlika iznosi 1.000 metara.

Rtanj pripada Karpatsko-balkanskim planinama, a najviši vrh je Šiljak (1565 m). Severna strana planine prekrivena je šumama i pašnjacima, obrasla autohtonim biljnim vrstama i obiluje izvorima pitke vode.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X