Pridružite se tradicionalnom božićnom usponu na Rtanj

3796 0

 

BOLJEVAC, Omladinsko-planinarsko-smučarsko društvo OPSD “Dragan Radosavljević” iz Zaječara u saradnji sa Planinarskim Savezom Srbije, i ove godine organizuje tradicionalni uspon na planinu Rtanj, manifestaciju koja traje pune tri i po decenije. Ovogodišnji uspon biće organizovan 13. januara, a polasci preko severne, odnosno južne strane planirani su za 9. odnosno 9.30 časova.

Miroslav Žikić, predsednik OPSD, kaže da se ovo društvo trudi da svake godine unapredi nešto u ponudi pa su zahvaljujući sponzorima, svim učesnicima koji ispune određene uslove i osvoje vrh, obezbeđene bronzane, srebrne i zlatne značke, kao i plakete.

On ističe da problem u organizaciji predstavlja to što naselje Rtanj još uvek nema adekvatne smeštajne kapacitete.

“Danas na Rtnju imamo svega 40 ležajeva, dok je ranije moglo da konači i do 300 ljudi”, podsetio je Žikić.

Kaže da je i ove godine staza dobro obezbeđena zahvaljujući zaječarskom planinarskom društvu, a uspon će pomoći i vodiči. Za svaki slučaj, tu će biti i pripadnici Gorske službe spasavanja.

Da bi i ove godine bili dobri domaćini i učinili ovaj uspon lakšim za sve planinare, društvo je napravilo mapu za one koji dolaze po prvi put na Rtanj i započinju ovu planinarsku godinu baš tom akcijom.

Mapa dolaska do podnožja Rtnja (Foto: Facebook OPSD)

I ove godine se očekuje dolazak ljubitelja planinarenja iz cele Srbije, a iz mnogih gradovima organizovan je i prevoz. Do sada nije bio redak slučaj da put vrha Rtnja krene i do 1.000 planinara.

PROGRAM AKCIJE:

09,00 – polazak na uspon severnom stranom
09,30 – polazak na uspon južnom stranom
13,00 – 14,00 izlazak na vrh severne i južne grupe
16,00 – 17,00 silazak u naselje Rtanj

Uspon severnom stranom traje oko 4,5 sata sa visinskom razlikom 1.200 metara.

Uspon sa južne strane traje oko 3,5 sata, a visinska razlika iznosi 1.000 metara.

Rtanj pripada Karpatsko-balkanskim planinama, a najviši vrh je Šiljak (1565 m). Severna strana planine prekrivena je šumama i pašnjacima, obrasla autohtonim biljnim vrstama i obiluje izvorima pitke vode.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Rudar na korak do “zone“

Piše - 1. June 2013. 0
BOR, (Ist Media Dragan Popaz) Fudbaleri gostujuće ekipe iz Radujevca nisu doputovali na megdan liderskoj ekipi na tabeli timu Rudara…

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X