Prevencija je najbolji lek u borbi protiv karcinoma dojke

367 0

BOR, Nacionalni Dan borbe protiv karcinoma dojke, obeležen je i u borskom Domu zdravlja podelom flajera sa uputstvima prevencije radi ranog otkrivanja ove opake bolesti.

 

dom zdravlja akcija dan prevencije rak dojka 5

Podela flajera je samo deo višegodišnje akcije u borbi protiv karcinoma dojke

 

Prema rečima specijaliste higijene preventivne službe Doma zdravlja u Boru, dr Snežane Čučović, cilj akcije, koju ova ustanova sprovodi poslednje tri godine, je podizanja svesti kod žena o značajnosti samokontrole i preventivnih kliničkih pregleda, a posebno skrining pregleda, odnosno mamografije, zbog ranog otkrivanja i uspešnijeg lečenja.

 

dom zdravlja akcija dan prevencije rak dojka 10

 

U Srbiji svake godine oboli 4.600 žena a umre 1.600, i po tome smo na neslavnom drugom mestu u Evropi.

 

uskrsnja ponuda

 

“Broj obolelih žena u Srbiji je u odnosu na broj obolelih u zemljama zapadne Evrope skoro identičan, ali je broj umrlih žena u Srbiji je umnogome veći, baš zbog slabe prevencije”, upozorova doktorka Čučović.

 

Iz tog razloga, kaže ona, svi preventivni lekari preporučuju ženama starijim od 20 godina samokontrolu ili klinički pregled preko izabranog lekara, ženama od 30 do 50 godina preporučuje se ultrazvuk, a ženama koje se nalaze u rizičnoj dobi, od 50 do 70 godina starosti, savetuje se obavezan skrining (mamografija), koji se obavlja na dve godine.

 

 

“Iskustvo je pokazalo da se najbolji rezultati postižu organizovanim skrining pregledima. Poslednjih deset godina na preventiva u Boru je znatno napredovala, jer smo tome posvetili veliku pažnju”, napominje  specijalista higijene preventivne službe Doma zdravlja.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X