KulturaNaslovi.netTema danaНекатегоризовано

Premijera za jubilej pozorišta Timočke Krajine "Zoran Radmilović"

ZAJEČAR – Pozorište Timočke krajine “Zoran Radmilović” obeležiće 7. marta 65 godina postojanja i profesionalnog rada. Tim povodom biće izvedena premijera predstave “Transilvanija”, po istoimenom tekstu i u režiji Zaječarca Dragana Nikolića.

 

Profesionalno pozorište u Zaječaru postalo je stvarnost 2. februara 1947. godine premijerom predstave “Žita cvetaju” koja je dočekana sa nestrpljenjem. Od tada do danas izvedeno je 404 premijera (“Transilvanija” će biti 405.), sa ansamblom koji je umetnički i profesionalno sazrevao i brojnim gostima, doajenima srpskog teatra.

 

Prva repriza “Transilvanije” u Pozorištu Timočke krajine “Zoran Radmilović” predviđena je za 12. mart 2012. godine, a druga za 22. mart 2012. godine, nakon čega će se zaječarski ansambl predstaviti beogradskoj publici, izvedbom u “Ateljeu 212” koja se očekuje u aprilu.

 

 

“Transilvanija” je pozorišni komad o tranziciji između svetova, iz sveta živih u svet mrtvih i svet vampira. Glavni protagonisti su članovi vlaške porodične bande koja pljačka na Dunavu u dosluhu sa organima vlasti, težeći da svoj biznis legalizuje i uvede u mirnije tokove.

 

Predstava Transilvanija
Predstava Transilvanija 2

 

“Inspiraciju za pisanje “Transilvanije” nalazio sam u svakodnevnim crticama iz crne hronike, lokalnim verovanjima i običajima vezanim za kult mrtvih, a ponajviše u živopisnom jeziku naših starih, koji sam slušao kao dete. U režiji sam težio da dosegnem metaforu o svetu živih kao svetu vampira, gde ljudi “sisaju” jedni druge, a da svet duhova i vampira predstavim kao mitski bezopasan i drag”, rekao je reditelj predstave.

 

Dragan Nikolić rođen je 1974. godine u Zaječaru, gde je i odrastao. Apsolvirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Diplomirao je na Katedri za dramaturgiju, Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

 

Ostvario zapažen uspeh još u toku studija, kao ko-scenarista filma “Beži zeko, beži” nagrađenog nagradom za najbolji film u sinefodasion kategoriji na Kanaskom filmskom festivalu 2003. godine. Kao dramski pisac debitovao komadom “Transilvanija” u režiji Milana Karadžića, za Beogradsko dramsko pozorište. Kompletan autor kreativnih dokumentaraca prikazanih na najznačajnijim filmskim festivalima (IDFA, Berlinale…) i televizijama (Channe 4, PBS, SVT, YLE…).

 

Režijom “Transilvanije” za Pozorište Timočke krajine “Zoran Radmilović” debituje kao pozorišni reditelj.

 

Biografije kompozitora muzike za predstavu “Transilvanija”.

 

Miroslav Miša Savić, istaknuti kompozitor primenjene muzike i autor brojnih multimedijalnih radova. Kao posebno drage izdvaja, scensku muziku za pozorišnu predstavu „Trinidad“ i filmsku muziku za film Milutina Petrovića „Zemlja ljubavi, istine i slobode“ i nemi film „Metropolis“ Frica Langa sa Antonijem Pušićem (aka Rambo Amadeus).

 

MIlan Popović komponuje muziku za pozorište i film od 1993. godine. Bio je član muzičke grupe “Kristali” do 2000. godine. Profesionalno se bavi filmskom i tv montažom.

 

“Muzika je kao i život likova predstave: tužna, besna, komična, ozbiljna, lažna i krajnje iskrena. Svojim mantričnim dejstvom muzika nas ne pusta ni na ovaj ni na onaj svet već nas drži takve kakvi jesmo i gde jesmo.Muzika nas čvrsto drži u horizontali, a vertikalu emanira emocijom”, kaže Popović

 

 

Dramski pisac i reditelj

Dragan Nikolić

 

Igraju

Svet živih:

Dragana Jovanović – Velika

Milutin Vešković – Brando

Vujadin Milošević / Vladimir Milošević – Bojan

Miloš Tanasković – Nebojša

Jelena Rajić / Mihaela Stamenković – Magda

Svet mrtvih:

Selena Ristić Vitomirović – Starka

Predrag Grbić – Džeri

Miloš Đuričić – Srećko

 

Autori i saradnici

Scenograf: Mirko Stokić

Kostimograf: Marina Pavlović

Kompozitori: Miroslav Savić, Milan Popović

Scenski pokret: Dušan Murić

Scenski masker i vlasuljar: Aleksandra Berber Mladenović

Inspicijent – sufler: Slađana Petrović

Organizator: Miroslav Kamenković

 

Šef tehnike: Miomir Relja

Dizajner zvuka: Željko Ducić

Majstor svetla: Jovan Milanović, Bojan Antić

Slikar izvođač: Dragoslav Nikolić

Garderoba: Gorica Ilić, Mirjana Stanojević

Stolar: Miodrag Marković

Rekviziter: Dragan Marković

Tehnika: Boban Simonović, Vojislav Vojisavljević, Ivan Jovanović

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Nova balon hala u flotaciji Veliki Krivelj suzbija prašinu iz rudnika

Ist Media

[NAJAVA] Danas u borskoj biblioteci – umetnica Milica Ružičić

Ist Media

U subotu predstava za decu – POKAHONTAS

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X