Predstavnici novinarskih udruženja koja brane Vučića najzastupljeniji u konkursnim komisijama

71 0
mediji

BEOGRAD (IST Media) – Predstavnici Udruženja elektronskih medija Komnet (ComNet) i Profesionalnog udruženja novinara Srbije (PROUNS), koja u saopštenjima osuđuju napade na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, najzastupljeniji su u lokalnim konkursnim komisijama za sufinansiranje medijskih projekata u 2020. godini, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Dva od tri člana komisije za dodelu sredstava za sufinansiranje medija u Boru u 2020. bili su članovi upravo PROUNS-a. Podsećamo da je dve trećine novca za sufinansiranje medijskih sadržaja na teritoriji grada Bora pripalo medijima bliskih vlasti i iz drugih gradova i opština istočne Srbije.

UNS je preneo da je od 117 raspisanih lokalnih konkursa za sufinansiranje medijskih projekata u 2020. godini na sajtovima tih lokalnih samouprava objavljeno 67 rešenja o izboru komisija za ocenu projekata pri čemu je najveći broj članova, njih 38, imenovano na predlog Udruženja elektronskih medija KomNet (ComNet).

Navodi se i da sufinansiranje projekata u tim lokalnim samoupravama, za koje je predvidjeno oko 1,3 milijarde dinara, ocenjuje i 29 predstavnika Profesionalnog udruženja novinara Srbije (PROUNS) dok su na trećem mestu po zastupljenosti u konkursnim komisijama predstavnici Nove mreže Srbije (NMS).

Udruženja KomNet i PROUNS, čiji su predstavnici najbrojniji u raspodeli novca poreskih obveznika medijima, u saopštenjima osudjuju napade na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, izmedju ostalog i ‘nedopustivo guranje telefona u lice’ predsedniku od strane novinara N1 Miodraga Sovilja i ‘poziv na ubistvo’ na naslovnici NIN-a. Osudila su i napade na društvenim mrežama na novinarku Studija B Barbaru Životić posle izveštavanja sa protesta 1 od 5 miliona, stoji u saopštenju.

UNS je preneo i da su predstavnici organizacija koje čine Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja, a u kojoj su pored tog udruženja i Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Lokal pres, ove godine izabrani „u samo devet“ lokalnih samouprava dok su prošle godine bili zastupljeni u 86 konkursnih komisija.

 

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X