Predstavljen prvi vlaški udžbenik

1780 0

vlasski jezik udzzbenik slika 1U Beogradu je juče predstavljen prvi vlaški udžbenik, namenjen učenicima osnovnih škola koji su se izjasnili da im učenje vlaškog jezika bude izborni predmet.

 

Ovaj udžbenik, autora  mаster etnologa-аntropologa Milene Golubović, štampan je pod nazivom “Vlaški govor sa elementima nacionalne kulture”.

 

Knjigu je izdao Zavod za udžbenike i Nacionalni savet Vlaha, a recenzije su potpisali dr Saša Nedeljković, dr Miloš Antonović, dr Maksim Maksimovič Makarcev, mr Tatjana Dražilović i mr Daniela Pejčić.

 

Pored kreativnih tekstova same autorke, i živopisnih ilustracija Branka Jovića, u udžbeniku su korišćeni i materijali Ljubiše Niculovića (zapisana priča Stan Martan), fotografije sa smotre narodnog stvaralasta „Homoljski motivi„ iz arhiva Centra za kulturu Kučevo, fotografije iz arhiva NVO „Gergina“ Negotin, umetničke fotografije i fotografije iz privatnih kolekcija.

 

“Za sve predstavnike vlaške populacije ovo je istorijski događaj”, rekla je autorka na promociji udžbenika.

 

Zaključeno je da prvi udžbenik vlaškog jezika otvara novo poglavlje u obrazovanju mladih kako ne bi došlo do zaborava jezika i kulture Vlaha.

 

Vlaški jezik je arhaični jezik sličan rumunskom, i njime se služi veći deo stanovništva istočne Srbije. Pripada grupi istočno-romanskih jezika.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X