Predstava „Kiklop“ u nedelju na Kazan Kultu u Kladovu

360 0

KLADOVO, (IST Media, Jelena Bujdić Krečković) –Biblioteka „Centar za kulturu“  Kladovo je u nedelju domaćin stručne konferencije nazivom  „Vidljivost kulturnog nasleđa Srbije upisanog i nominovanog na Listama svetske baštine (UNESCO 1965-2015)” koja se uz partnerstvo sa „Dunav Festom Beograd“, realizuje kroz projekt koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

 

U radu konferencije učestvovaće eminentna imena ove oblasti, a pored radnog dela u kome će biti prezentovane teme vezane za vidljivost upisanog i nominovanog kulturnog nasleđa Srbije na lsitama svetske baštine, za učesnike i goste organizovan je  obilazak kulturne baštine opštine Kladovo, kao i umetničko -književno-scenski program na letnjoj sceni u ovom podunavskom gradu.

 

KAZAN-FEST-KLADOVO 2014

 

“Konferencija je svojevrsni susret razmene znanja i iskustva stručnjaka i kulturnih poslenika koji se bave  nasleđem, njegovim tumačenjem, očuvanjem  i predstavljanjem, posebno onih koji su svojim posvećenim radom na izradi nominacijskih dosijea i  sprovođenju procedure za upis na reprezentativne i  tentetivne liste svetske baštine čovečanstva i  nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, doprineli  da se  kulturno nasleđa Srbije  nominuje ili upiše na relevantne  Liste svetske baštine (UNESKO)  i na taj način,  doprineli  ukupnom podizanju društvene svesti o značaju svetske baštine u Srbiji”, izjavila je za Istmediju  direktorka Biblioteke i autor projekta Žaklina Nikolić.

 

U stručnom delu konferencije učestvuju prof. dr Darko Tansković , Nebojša Bradić, mr Bojana Borić Brešković, Zoran Hamović, Vera Pavlović Lončarski, Dušica Živković, Danijela Filipović, prof. dr Mila Popović Živančević, Bora Dimitrijević i Doinita Mariana Chircu.  Govoriće se o ulozi UNESCA u očuvanju svetske baštine u Srbiji, svetskoj baštini u Srbiji, Miroslovljevom  jevanđelju i značaju Narodnog muzeja u očuvanju i prezentovanju kulturnog nasleđa u svetu,  ulozi biblioteka, muzeja i drugih ustanova kulture za vidljivost svetske baštine u Srbiji,  svetskoj baštini između Konvencije i  implementacije, stećcima  na listi svetske baštine. Biće reči i o  slavi i Đurđevdanu, prvim nominacijama Srbije na UNESKO-ve  Reprezentativne liste nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, vidljivosti kulturne baštine  muzeja Srbije i Evropskom muzejskom forumu, značaju lokalne zajednice za  nominaciju kulturnog nasleđa na primeru Felix Romulijane, a ovom prilikom biće predstavljen  regionalni  muzej„Gvozdena vrata“ u Turn Severinu u Rumuniji, a na samom kraju stručnog dela biće reči o Nacionalnom parku prirode Đerdap na listama UNESCA.

 

Tokom večeri na letnjoj sceni u Kladovu u okviru umetničko- književno scenskog programa predviđen je razgovor o knjizi  „Vodič kroz muzejske studije“ gde će govoriti Bojana Borić Brešković, Dušica Živković, Bora Dimitrijević i Zoran Hamović.

 

Potom sledi pozorišna  predstava  „Kiklop“, po tekstu Euripida u prevodu Gordana Maričića i adaptaciji Nebojše Bradića, a kao završnica programa predviđena je projekcija dokumentarnog filma o Đurđevdanskim običajima u najvećem naselju opštine Kladovo – Podvrška.

 

Drugi deo konferencije planiran je za 3. septembar u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X