Predstava „Kiklop“ u nedelju na Kazan Kultu u Kladovu

393 0

KLADOVO, (IST Media, Jelena Bujdić Krečković) –Biblioteka „Centar za kulturu“  Kladovo je u nedelju domaćin stručne konferencije nazivom  „Vidljivost kulturnog nasleđa Srbije upisanog i nominovanog na Listama svetske baštine (UNESCO 1965-2015)” koja se uz partnerstvo sa „Dunav Festom Beograd“, realizuje kroz projekt koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

 

U radu konferencije učestvovaće eminentna imena ove oblasti, a pored radnog dela u kome će biti prezentovane teme vezane za vidljivost upisanog i nominovanog kulturnog nasleđa Srbije na lsitama svetske baštine, za učesnike i goste organizovan je  obilazak kulturne baštine opštine Kladovo, kao i umetničko -književno-scenski program na letnjoj sceni u ovom podunavskom gradu.

 

KAZAN-FEST-KLADOVO 2014

 

“Konferencija je svojevrsni susret razmene znanja i iskustva stručnjaka i kulturnih poslenika koji se bave  nasleđem, njegovim tumačenjem, očuvanjem  i predstavljanjem, posebno onih koji su svojim posvećenim radom na izradi nominacijskih dosijea i  sprovođenju procedure za upis na reprezentativne i  tentetivne liste svetske baštine čovečanstva i  nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, doprineli  da se  kulturno nasleđa Srbije  nominuje ili upiše na relevantne  Liste svetske baštine (UNESKO)  i na taj način,  doprineli  ukupnom podizanju društvene svesti o značaju svetske baštine u Srbiji”, izjavila je za Istmediju  direktorka Biblioteke i autor projekta Žaklina Nikolić.

 

U stručnom delu konferencije učestvuju prof. dr Darko Tansković , Nebojša Bradić, mr Bojana Borić Brešković, Zoran Hamović, Vera Pavlović Lončarski, Dušica Živković, Danijela Filipović, prof. dr Mila Popović Živančević, Bora Dimitrijević i Doinita Mariana Chircu.  Govoriće se o ulozi UNESCA u očuvanju svetske baštine u Srbiji, svetskoj baštini u Srbiji, Miroslovljevom  jevanđelju i značaju Narodnog muzeja u očuvanju i prezentovanju kulturnog nasleđa u svetu,  ulozi biblioteka, muzeja i drugih ustanova kulture za vidljivost svetske baštine u Srbiji,  svetskoj baštini između Konvencije i  implementacije, stećcima  na listi svetske baštine. Biće reči i o  slavi i Đurđevdanu, prvim nominacijama Srbije na UNESKO-ve  Reprezentativne liste nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, vidljivosti kulturne baštine  muzeja Srbije i Evropskom muzejskom forumu, značaju lokalne zajednice za  nominaciju kulturnog nasleđa na primeru Felix Romulijane, a ovom prilikom biće predstavljen  regionalni  muzej„Gvozdena vrata“ u Turn Severinu u Rumuniji, a na samom kraju stručnog dela biće reči o Nacionalnom parku prirode Đerdap na listama UNESCA.

 

Tokom večeri na letnjoj sceni u Kladovu u okviru umetničko- književno scenskog programa predviđen je razgovor o knjizi  „Vodič kroz muzejske studije“ gde će govoriti Bojana Borić Brešković, Dušica Živković, Bora Dimitrijević i Zoran Hamović.

 

Potom sledi pozorišna  predstava  „Kiklop“, po tekstu Euripida u prevodu Gordana Maričića i adaptaciji Nebojše Bradića, a kao završnica programa predviđena je projekcija dokumentarnog filma o Đurđevdanskim običajima u najvećem naselju opštine Kladovo – Podvrška.

 

Drugi deo konferencije planiran je za 3. septembar u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X