Praznovanje u Srbiji i neradni dani

270 0

(Ist Media) Iako je nam se čini, pogotovo od novogodišnjih do prvomajskih praznika, da se u Srbiji često praznuje neradno, prema Zakonu o državnim i drugim praznicima, u toku jedne godine neradno se obeležava 10 praznika, odnosno zaposleni odmaraju ukupno oko 15 dana.

 

Državni praznici koje pripadnici svih veroispovesti obeležavaju neradno jesu: Nova godina – 1. i 2. januar, Sretenje – Dan državnosti Srbije – 15, 16. i 17. februar, Praznik rada – 1. i 2. maj i Dan primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembar.

 

Ilustracija
Ilustracija

 

Pravoslavci ne rade još i za prvi dan Božića – 7. januara i četiri dana tokom Uskršnjih praznika, koji ove godine padaju – 18, 19, 20, 21. aprila. Takođe, slobodan dan za pravoslavce je i prvi dan krsne slave.

 

Pripadnici katoličke i drugih hrićanskih verskih zajednica, takođe neradno obležavaju Uskršnje praznike, koji padaju u iste dane kada i pravoslavni, kao i prvi dan Božića – 25. decembra.

 

Za pripadnike islamske zajednice neradni dani su prvi dan Ramazanskog bajrama – 28. jul i prvi dan Kurbanskog bajrama – 4. oktobar, dok pripadnici jevrejske zajednice od posla odmaraju na isti dan, kada obeležavaju prvi dan Jom Kipura.

 

U Srbiji se praznuju još i Sveti Sava – 27. januar, Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu – 22. april, Dan pobede – 9. maj, Vidovdan – 28. jun i Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu – 21. oktobar, međutim ovu praznici se obeležavaju radno.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Napiši komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X