Praznovanje u Srbiji i neradni dani

354 0

(Ist Media) Iako je nam se čini, pogotovo od novogodišnjih do prvomajskih praznika, da se u Srbiji često praznuje neradno, prema Zakonu o državnim i drugim praznicima, u toku jedne godine neradno se obeležava 10 praznika, odnosno zaposleni odmaraju ukupno oko 15 dana.

 

Državni praznici koje pripadnici svih veroispovesti obeležavaju neradno jesu: Nova godina – 1. i 2. januar, Sretenje – Dan državnosti Srbije – 15, 16. i 17. februar, Praznik rada – 1. i 2. maj i Dan primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembar.

 

Ilustracija
Ilustracija

 

Pravoslavci ne rade još i za prvi dan Božića – 7. januara i četiri dana tokom Uskršnjih praznika, koji ove godine padaju – 18, 19, 20, 21. aprila. Takođe, slobodan dan za pravoslavce je i prvi dan krsne slave.

 

Pripadnici katoličke i drugih hrićanskih verskih zajednica, takođe neradno obležavaju Uskršnje praznike, koji padaju u iste dane kada i pravoslavni, kao i prvi dan Božića – 25. decembra.

 

Za pripadnike islamske zajednice neradni dani su prvi dan Ramazanskog bajrama – 28. jul i prvi dan Kurbanskog bajrama – 4. oktobar, dok pripadnici jevrejske zajednice od posla odmaraju na isti dan, kada obeležavaju prvi dan Jom Kipura.

 

U Srbiji se praznuju još i Sveti Sava – 27. januar, Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu – 22. april, Dan pobede – 9. maj, Vidovdan – 28. jun i Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu – 21. oktobar, međutim ovu praznici se obeležavaju radno.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X