Pravnici demantovali Mitilineos – Tvrdnje o visini duga RTB Bor netačne

562 0

 

Pravni tim Srbije objasnio je za Tanjug da je dug koji će država Srbija morati da plati – niži, a koliko precizno iznosi znaće se, kažu u Kancelariji Karanović – Nikolić, kada nadležne službe vlade izađu sa zvaničnim informacijama o visini dosuđenog iznosa.

 

Pravni tim Srbije, naime, tvrdi da saopštenje za javnost grcke kompanije “Mytilineos Holdings S.A.” – u kojem je navedeno da je nakon višegodišnjeg postupka koji je pokrenula ova grčka kompanija protiv Srbije, a u vezi sa dugom od 40 miliona dolara, koji, prema ovoj kompaniji, ima RTB Bor – ne odslikava verno odluku tribunala.

 

Naime, Međunarodni arbitražni tribunal u Ženevi, prema tvrdnjama Mitilineosa, doneo je odluku, kojom je Srbija obavezana da plati ovoj kompaniji 40 miliona dolara, čime je, kažu u toj kompaniji, usvojen tužbeni zahtev, koji je, prema njima, bio na 65 miliona dolara.

 

Međutim, kako se navodi u saopštenju pravnog tima Srbije, u odgovor na pitanja Tanjuga o ovom slučaju, tvrdnje Mitilineosa nisu tačne.

 

“Mitilineos je prema poslednjem preciziranom tužbenom zahtevu tužio Republiku Srbiju za iznos od 98,9 miliona američkih dolara, uvećano za kamatu i troškove postupka, a ne 65 miliona kako je Mytilineos naveo u saopštenju”, objašnjavaju u advokatskoj kancelariji.

 

Tribunal je, pojašnjavaju, 22. avgusta ove godine obavezao Srbiju da Mitilineosu isplati iznos od 18.636.745,42 dolara, umanjeno za 571.672 dolara, kao i iznos od 16.165.247 dolara, umanjen za iznos naknade obrade bakra, sa kamatom i troškovima postupka.

 

“Navedene iznose, izrekom odluke, tribunal je dodatno umanjio za 51 odsto. Prema preliminarnim obračunima, obaveza Srbije, u skladu sa navedenom izrekom odluke, iznosi okvirno trećinu tužbenog zahteva”, kažu oni i poručuju da će nadležne službe vlade u najskorijem roku izaći sa zvaničnim informacijama o visini dosuđenog iznosa.

 

Podsetimo, Militineos u saopštenju kaže i da je vlada Srbije usvojila niz zakonskih i administrativnih mera kojima je, kažu, u suštini ratifikovano kršenje obaveza preduzeća u državnom vlasništvu, zabranjujući plaćanje ranije nastalih obaveza bez prethodnog odobrenja Vlade, kao i prinudne mere poverilaca da traže ispunjavanje njihovih obaveza.

 

“Prema obrazloženju odluke, tribunal je zauzeo stav da je izmenama Zakona o privatizaciji od 25. decembra 2012. godine kojim je produženo trajanje zabrane prinudnog izvršenja protiv društava u restrukturiranju, Mytilineos onemogućen da naplati svoje potraživanje od RTB Bor-a”, kažu beogradski advokati.

 

Navode da je Ustavni sud Srbije navedene izmene Zakona o privatizaciji proglasio neustavnim, nakon čega je donet niz zakonskih akata kojim se uskladuje zakonodavstvo sa odlukom Ustavnog suda.

 

“To je rezultiralo izmenama Zakona o privatizaciji koje su stupile na snagu 28. maja 2015. godine, a kojim je jedino nad preduzećima od strateškog značaja, među kojima je i RTB Bor, postojala zabrana prinudnog izvršenja potraživanja njihovih poverilaca”, kažu za Tanjug u advokatskoj kancelariji Karanović i Nikolić.

 

Ističu, jedini osnov odgovornosti Srbije, prema odluci tribunala, je dužina trajanja zabrane izvršenja na imovini subjekata u privatizaciji.

 

“Potrebno je posebno istaći da arbitražna odluka ne sadrži ni reč o odgovornosti Republike Srbije, pa sledstveno tome ni Vlade Srbije, za mere kojima se ‘zabranjuje plaćanje ranije nastalih obaveza bez prethodnog odobrenja Vlade’ preduzećima u državnom vlasništvu, a kako je navedeno u saopštenju Mitilineosa”, ističu oni.

 

Tvrde i da je Arbitražni tribunal izričito odbio navode tužioca da je Srbija odgovorna za diskriminaciju tužioca kao poverioca RTB Bor i da je naredila da RTB Bor ne izvrši svoje ugovorne obaveze prema Mitilineosu.

 

U arbitražnoj odluci se, zaključuju, konstatuje da se Mitilineos obavezao pred arbitražnim tribunalom da će odustati od vođenja postupka protiv RTB Bor pred sudom u Atini, a koji se odnosi na isto potraživanje.

 

– Time je Republika Srbija uspela da u arbitražnom postupku izdejstvuje višestruko umanjenje potraživanje Mitilineosa, čime je rešen veliki deo dugovanja RTB Bor – zaključuju advokati u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

There are 1 comments

  1. Aleksej Aleksejevic |

    E sad nismo duzni toliko nego mnogo manje … nije sija nego vrat . Poverenje je veoma krhka stvar .Kad ga jednom izgubis tesko se vraca .
    Nismo mi nista duzni nismo krivi lazu da je dug toliki …ajde ne vristite …dug mora da se vrati znate narodnu Dug je los drug . Pa zasucite rukave i zapnite iz sve snage da se to otplati jer vec vam je mnogo oprosteno cela milijarda …

    Odgovori

Leave a comment

Your email address will not be published.

X