Pozorišni festival u Zaječaru najstavljen predstavom iz Užica

286 0

ZAJEČAR (IST Media, Snežana Stanojević) Najmlađa zaječarska publika sinoć je imala priliku da uživa u komadu “Dugonja, Trbolja, Vidonja” po tekstu Spasoja Ž. Milovanovića u režiji Nemanje Rankovića. Žiri pozorišnog festivala “Čar, čar ZajeČAR” nagradu “Čar” sinoć je dodelio glumcu Momčilu Muriću za ulogu Trbonje.

 

Narodno pozorište iz Užica izvelo je komad “Dugonja, trbonja, vidonja”, sudeći prema reakcijama najmlađih, na oduševljenje publike, koja je bila neizostavan deo predstave. Dobro izrežiranim reakcijama glumci su prihvatili tu igru bez koje bi ovakav događaj bio nezamisliv, a pre svega ne bi bio pozoršni. Još manje bi to bilopozorište za decu. U sjajnoj podeli nagradu “Čar” dobio je Momčilo Murić za ulogu Trbonje.

 

DSC_0457

 

“Igramo ovu predstavu prilično dugo (premijera je izvedena 2011. godine, prim. ur.) i zaista znamo gde deca fino reaguju tako da je igramo je sasvim normalno i deca je izuzetno prihvataju tako da su ovakve reakcije za nas normalne, stim što treba reći da je ova publika zaista izuzetna, to je publika koja ume da gleda dečje predstave. Tim više jer decu ne možete prevariti. Ono što mi odigramo deca će prihvatiti ili neće. Ovoga puta su prihvatili našu igru. Uvek je teže igrati za decu nego za odrasle”, rekao je nakon dodele Momčilo Murić.

 

DSC_0510

 

O samom komadu i razlozima zašto se predstava “Dugonja, trbonja, vidonja” igra više od 170 godina od kad je napisan Spasoje Ž. Milovanović upućuje poruku deci i kaže:

 

“Bitno da imaš poverenja u snagu dobra, u hrabrost, da se raduješ divoti, da svoju tugu možeš da izleciš samo ako usrecuješ druge, da pomažeš sebi tek ako pomažeš onima oko sebe, da se cudom cudiš, i da ce se u tom cuđenju uvek naći neko ko ce ti pomoći, baš kao što u našoj bajci Dugonja, Trbonja i Vidonja pomažu dobrom i hrabrom decaku Ivi, kao što Iva pomaže Vili, a Vila svima njima, i da ce na kraju svi živeti srećno, zaljubljeni i nasmejani, kao što se naša Princeza zaljubila u Ivu i Iva u nju.”

 

Večeras, na programu pete večeri 7. Međunarodnog pozorišnog festivala za decu “Čar,čar, Zaječar” je komad “Bremenski muzikanti” u dramatizaciji i režiji Dimitrija Dimitrova, a u izvođenju Državnog kuklen teatra iz Vidina.

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X