KulturaNaslovi.netZabava

Poznata još dva imena koja će nastupiti na ovogodišnjem Nišvilu. Sjajna Dženi Mekferson i jazz trubač Teo Kroker

Jany McPherson - Photo Arturo Di Vita -8017 copia

 

Zvezda u usponu latino džez muzike, kubanska pijanistkinja, pevačica i kompozitor Dženi Mekferson nastupiće sa svojim sastavom na predstojećem Nišville jazz festivalu u petak, 16. avgusta na niškoj Tvrđavi.

Dženi  je nesumnjivo jedna od najoriginalnijih izvođača koji su se pojavili poslednjih godina na svetskoj džez sceni. U pitanju je vrlo talentovana umetnica koja na svojim nastupima unosi žensku energiju u mnoštvo prelepih fraza latino džeza, kao i sofisticirane improvizacije koje čine njenu muziku i stil posebnim i prepoznatljivim.

Rođena je 1979. u Gvantanamu na Kubi, Dženiset Mekferson kao vrlo mlada nastupa u džez klubovima, komponije i snima, a 2014. je u Havani dobila prestižnu nagradu “Adolfo Guzman” – “Cubadisco Internacional” (ekvivalent nagradi MIDEM), za album “Blue Side Live”, u saradnji sa Omarom Portuondom i Buena Vista Social Club, Orkuestom Anakaonom, Alainom Perezom i mnogim drugim poznatim kubanskim muzičarima.

Nakon toga seli se u Francusku, nastupa na prestižnim džez festivalima širom sveta i nastavlja sa diskografskim aktivnostima. Između ostalog, 2017. nastupa zajedno sa legendarnim džez velikanima kao što su Maceo Parker i Dee Dee Bridgewater na “Saint Raphael Jazz Festivalu”.

Šira publika je definitivno primetila njenu saradnju sa čuvenim gitaristom Džonom Meklaflinom  2022. godine.

 

Čuveni američki trubač Theo Croker nastupiće sa svojim sastavom na otvaranju glavnog programa predstojećeg jubilarnog, 30. Nišville jazz festivala u četvrtak, 15. avgusta na platou niške Tvrđave.

Teo Kroker je avanturistički džez muzičar poznat po svom kosmički nastrojenoj i duhovno prosvetljenoj interpretaciji post-bopa, fanka i elektronske fuzije. Do sada je izdao 10 albuma.

Verovatno ključni albumi za razvoj karijere Tea Krokera su “Afro Phisicist” u produkciji Dee Dee Bridgewater iz 2014. i “Escape Velociti” iz 2016. Na tim izdanjima primetno je kako se Kroker stilski širi koristeći elemente fanka, latino džeza i hip-hopa u svoj prepoznatljiv, duhovno prosvetljen džez zvuk.

U poslednjih pet godina Kroker je prihvatio savremeni R&B i spejs-fank zvuk na “Star People Nation” iz 2019. godine, kada je nominovan za prestižnu Gremmy nagradu. Još više žanrovskih R&B i elektronskih tekstura obeležilili su ekspanzivni albumi “Blk2Life/A Future Past” 2021. i “Love Quantum” iz 2022. godine, koji odišu virtuoznim pasažima i nepogrešivom opuštenošću, dodatno prikazujući trubačevo žanrovsko preuzimanje muzičkog afrofuturizma.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Nova balon hala u flotaciji Veliki Krivelj suzbija prašinu iz rudnika

Ist Media

[NAJAVA] Danas u borskoj biblioteci – umetnica Milica Ružičić

Ist Media

Repertoar bioskopa “Zvezda” od 16. do 21. maja

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X