Pozdravite danas nove prvoligašice. Od naredne sezone igraće protiv Zvezde i Partizana

1134 0

BOR (IST Media) Danas (subota 29. aprila) u 18 sati u Sporstkom centru “Bor” odigraće se poslednja utakmica prvenstva II ženkse košarkaške lige, u kojoj će ŽKK “Bor” dočekati tim iz Ljubovije.

 

Iako današnji duel nema takmičarski karakter, budući da su Boranke ranije obezbedile ulazak u I ligu sa 23 uzastopne briljantne pobede, klub poziva sve istinske zaljubljenike u košarku da zajedno sa devojkama proslave ulazak u viši rang. To znači da će Borani naredne godine uživati uz najbolje srpske selekcije, kao što su Partizan, Zvezda ili tim Radivoje Korać.

 

U pauzi meča nastupiće borski Hip Hop grupa, sa specijalsnim efektima, koje će muzički podržati DJ Petko.

 

Organizator sa ponosom ističe da su retki primeri sportskih kolektiva koji su (pre)živeli tako dinamične periode poput poslednje dve godine Ženskog košarkaškog kluba Bor. Ovaj prvi borski košarkaški prvoligaš pre dve godine je igrao Prvu ligu i nekako se u ovo vreme borio da u njoj ostane. Iako su bodovi bili protiv Boranki, neki drugi faktori su uticali da se borski prvoligaš opet nađe u najvišem rangu pre godinu i po, ali su finansijski problemi ozbiljno zapretili da ga ugase usred sezone. Pre tačno godinu i po dana, ŽKK Bor menja upravu i u pokušaju da se sačuva ženska košarka u Boru kreće bitka čiji pozitivan ishod se nazire tek ovih dana.

 

Predsednik Darko Mihajlović ponosan na mlade košarkašicre Foto: I.Mitrović

“Bilo je potrebno mnogo volje, hrabrosti i upornosti da se izborimo sa svim problemima, uopšte da uđemo u njihovo rešavanje. Od dugova prema državi, opštini, igračicama, prevoznicima, Savezu, pa do potpuno negativnog imidža u košarkaškoj javnosti – sve je bilo protiv našeg kluba. Ipak, tadašnji Predsednik Košarkaškog saveza Srbije, Dragan Đilas bio je ubeđen da se klub može sačuvati, baš kao i Bor u svojstvu centra ženske košarke u Srbiji. Nama u Boru nije ostalo mnogo prostora za oklevanje da uđemo u borbu za opstanak kluba jer nismo mogli da dozvolimo da gospodin Đilas više veruje u naš klub i grad nego mikaže Predsednik ŽKK Bor, Darko Mihajlović. 

 

Usledila je lična finansijska pomoć Dragana Đilasa i njegove firme, pa mukotrpan rad na utvrđivanju i vraćanju dugova koje je klub imao, dok su se paralelno morali uspostaviti redovni procesi u radu kluba – takmičenje seniorske, kao i trenažni proces svih ostalih selekcija. Sve ovo trajalo je sezonu i po i svoj konačni epilog dobija ovih dana, a epilog je više nego dobar:

  • seniorska selekcija ŽKK Bor bez poraza završava nastup u Drugoj ligi grupa Jug i trijumfalno se vraća u najviši rang ne poznajući gorčinu poraza cele sezone,
  • juniorke ŽKK Bor su prvoplasirane na našem košarkaškom regionu i plasirale su se na državno prvenstvo među 6 najboljih ekipa Srbije,
  • kadetkinje i pionirke su zauzele druga mesta u svojim grupama na regionu, a na parketu se ove sezone našla i novoformirana selekcija mlađih pionirki po prvi put,
  • klub je sa svojim devojčicama u uzrastu mini basketa bio suorganizator velikog turnira u mini basketu koji je okupio preko 300 mališana iz južne i istočne Srbije,
  • održan je prvi Memorijalni turnir „Miodrag Prvulović Žikajlo“ sa željom da se uspostavi kao tradicionalni. U septembru ove godine se očekuje njegovo drugo izdanje.

 

Uprava Kluba dala je u novoj sezoni priliku mladom i talentovanom borskom treneru Dejanu Aleksiću koji potiče iz košarkaške porodice, a i sam se dokazao i kao igrač i kao trener.

 

Timeout pod budnim okom Dejana Aleksića Foto: I.Mitrović

Nije bilo lako upustiti se u sve ovo. Na rosteru smo imali mlade i talentovane devojke koje su u sezoni 2015/16 prošle krajnje traumatično iskustvo i izgubile sve utakmice u prvoj ligi. Ipak, u njihovoj i situaciji u kojoj je bio klub veliki uspeh je bilo dočekati na nogama kraj sezone. Nakon toga, u ovoj sezoni imali smo te devojke godinu dana iskusnije, ali predvođene kapitenom Jelenom Prvulović, sjajnim centrom Emeše Vidom i povratnicom Danijelom Vučković. Ove tri devojke, koje je uprava kluba uspela da dovede kao pojačanja,  su zaokružile formiranje karaktera naše ekipe koja je uspela da celu ligu, koja je bila jako duga i iscrpljujuća, naročito u baražu, ostane neporažena. Uspeli smo to i na 3 “vruća“ gostovanja u zapadnoj grupi, gde smo u Ljuboviji pokazali pobednički mentalitet, a u Šapcu jak karakter pobedivši posle zaostatka od 18 poena na 18 minuta do kraja. Preostaje da se čestita devojkama, uz uverenje da mogu isto, pa čak i bolje da odigraju u Prvoj ligi – rekao nam je prvi trener borskih košarkašica, Dejan Aleksić.

 

Poseban kvalitet ove ekipe, kako ponosno ističu u Klubu, je činjenica da su sve devojke sem Emeše Vide iz Bora i da se u Prvu ligu vraća ekipa pretežno sastavljena od „borske dece“.

 

Emeše Vida na parketu,  Foto: I.Mitrović

 

 

“Ekipi sam se priključila od novembra da bih pojačala pozicije u reketu i jako sam zadovoljna prijemom u Boru. Dobro sam se uklopila u tim sa borskim devojkama i već se osećam kao da sam i ja borsko dete. Drago mi je da sam pomogla da se borska ženska košarka vrati u srpski vrh jer se među ovim devojkama i ljudima u lubu oseća želja da se radi i napreduje. Nadam se da možemo postati u sledećim godinama stabilan prvoligaš”, skromno kaže Emeše Vida, devojka iz Subotice, nekadašnja članica svih mladih selekcija Srbije.

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X