DruštvoTema danaНекатегоризовано

Povlači se 50 vrsta mleka zbog aflatoksina (SPISAK)

BEOGRAD, (Agencije) Načelnica veterninarske inspekcije Sanja Čelabićanin rekla je danas da je dat nalog za povlačenje 50 vrsta mleka jer je utvrđeno da imaju povećanu koncentraciju aflatoksina ili je na granici dozvoljenog.

 

“Analiza ispravnosti mleka po nalogu Ministarstva poljoprivrede rađena je na Institu za higijenu i tehnologiju mesa, jedinoj referetnoj laboratoriji u Srbiji, i ona je pokazala da je 28 uzoraka od 37 sumnjivo, odnosno da ima povišen nivo aflatoksina”, rekla je Čelabićanin novinarima u Skupštini Srbije.

Prema njenim rečima, nalog je dat za povlačenje mleka skoro svih mlekara u Srbiji, među kojima su “Imlek”, “Niška mlekara”, “Subotička mlekara” i mlekare iz Šapca.

 

Ministarstvo je objavilo spisak:

 

 

 

“Dat je nalog mlekarama da povuku sve mleko koje ima više ili u granici od 0,05 aflatoksina po mikrogilogramu. Ministarstvo nije ćutalo, mi ne štitimo proizvođače. Svako je dobio nalog da povuče mleko po broju loga”, istakla je Čelabićanin i dodala da brzina povlačenja mleka sa rafova zavisi isključivo od mlekara čija je to obaveza.

 

Ona je demantovala tvrdnje da Ministarstvo poljoprivrede nije blagovremeno delovalo i istakla da su odmah po dobijanju informacija kolega iz Republike Srpske, inspektori izašli na teren i da je ta prva analiza pokazala da Srbija nije uvezla sumnjivo mleko mlekare “Dukat” iz Hrvatske.

 

“Građani Srbije nemaju razloga za strah, svo sumnjivo mleko će biti povučeno sa tržista i oni u prodavnicama mogu da kupuju mleko”, kazala je Čelabićanin.

 

Ona je istakla da osnovni problem nije u mleku, već u hrani za životinje.

 

“Mi smo se vratili u prošlost, posle dobijenih prvih analiza, mi sada ispitujemo kvalitit mleka na farmi porekla, to možemo zahvaljujući uvedenom hasap sitemu”, izjavila je Čelabićanin.

 

Načelnica veterninarske inspekcije istakla je da je kod analize mleka veoma važno uzeti pravi uzorak koji je homogenizovan.  “Ovo je zaista složen problem, jer u litri mleka u maloprodaji na jednom rafu nije bilo povišenog aflatoksina, a u drugoj flaši istog proizvođača je utvrđena povećana koncentracija. Zato je važno uzeti pravi uzorak”, izjavila je Čelabićanin.

 

Ona nije mogla da precizira kada će biti gotova superanaliza ispravnosti mleka iz Srbije koja se radi u Holandiji.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

MUP pozvao građane da predlože gde pojačati kontrolu merenja brzine u saobraćaju

Ist Media

Akcija pošumljavanja u RBM-u. Posađeno još 20.000 sadnica crnog bora

Ist Media

Počela izgradnja novog dečjeg vrtića – Od iduće godine bez liste čekanja za upis dece

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X