DruštvoTema danaНекатегоризовано

Povećanje plata i penzija

SRBIJA, (IST Media, Beta/Tanjug) Plate u javnom sektoru, kao i penzije, biće povećane od januara sledeće godine, najavio je danas premijer Aleksandar Vučić nakon razgovora Vlade sa MMF-om.

 

Povećanje plata biće za dva do četiri odsto, dok će penzije biti povećane linearno za 1.25 odsto.

 

Premijer je najavio da će plate zaposlenima u osnovnim i srednjim školama biti uvećane za četiri odsto, zdravstveni radnici mogu da očekuju veće zarade za tri odsto, dok će zaposlenima u vojsci i policiji zarade biti povećane za dva odsto.

 

vucic
foto: Beta

“Ponosan sam na naše rezultate iako je ovo mali boljitak koji će ljudi da osete, mislim da je ovo veoma važno.” rekao je premijer.

 

Premijer je precizirao da za oko 141.000 zaposlenih u prosveti, ukupno povećanje plata iznosi blizu četiri milijarde, odnosno oko dve milijarde za zaposlene u osnovnim školama i 1,98 milijarde za zaposlene u srednjim školama.

 

Vučić je naveo i da će plate za dva odsto biti povećane fakultetskim profesorima, što je prema njegovim rečima, pretilo da ugrozi razgovore sa Međunarodnim monetarnim fondom.

 

On je kazao da su razgovori sa MMF-om bili teški i da je postojala realna opasnost da dođe do prekida razgovora, zbog neslaganja oko povećanja plata za prosvetne radnike i univerzitetske profesore.

 

“MMF je bio protiv bilo kakvog poveća plate univerzitetskih profesora jer su smatrali da su preplaćeni. Mi smo insistirali, jer želimo da imamo veliku reformu u sferi obrazovanja”, rekao je on.

 

Za zaposlene u zdravstvu ukupno povećanje je oko tri milijarde, u ustanovama socijalne zaštite oko 210 miliona, a ukupno povećanje u policiji i vojsci je oko osam milijardi dinara.

 

Vučić je kazao da će prosvetni radnici pored povećanja plata primiti jednokratnu pomoć od 7.000 dinara, i naglasio da, ko ne želi taj novac, uvek može da ga vrati u budžet Srbije.

 

Premijer je istakao da plate neće biti povećane zaposlenima u organima uprave, odnosno onima koji rade pri resornim ministarstvima i Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

 

Opterećenje za budžet je daleko veće za povećanje penzija, nego plata, rekao je Vučić.

 

Prema njegovim rečima, svi penzioneri, bez obzira na to da li su im ranije penzije smanjene ili ne, dobiće linearno povećanje penzija za 1,25 odsto.  On je rekao da u Srbiji ukupan broj penzionera u Srbiji iznosi 1. 736. 154, od čega 60 odsto nije bilo suočeno sa smanjenjem penzija, a koji će ovim povećanjem imati veće penzije nego što su ikada imali, i u realnom smislu zbog nulte stope inflacije.

 

MMF je, prema njegovim rečima, zahtevao da povećanje penzija bude niže.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Porukom “SVI SMO DRUGAČIJI ALI SMO SVI JEDNAKI” obeležen dan škole VIDOVDAN

Miloš Marković

Milikić: Do oktobra završetak radova na krovu zatvorenih bazena

Miloš Marković

E-kapija: Kod Bora će se graditi tri naselja za oko 2.250 stanovnika. Predviđeno i za preseljenje sela Krivelj

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X