Povećan broj kršenja kodeksa novinara

357 0

Povodom predstavljanja tromesečnih rezultata rada Komisije za žalbe, Savet za štampu održao je konferenciju za štampu na kojoj su učestvovali Goradana Novaković, generalni sekretar Saveta za štampu, Nevena Krivokapić, predsedavajući Komisije za žalbe, Tamara Skroza i Petar Jeremić, članovi Komisije za žalbe.

 

savet-za-stampu

 

Gordana Novaković je kazala da je u poslednja tri meseca podneto 36 žalbi, a u prethodna tri (novembar-januar) 27, što potvrđuje stalni trend rasta broja podnetih žalbi.

 

Komisija je odlučivala o 17 žalbi, a u 9 slučajeva je bilo prekršaja i to najčešće po više osnova.

 

Najčešće prekršene odredbe su istinitost izveštavanja tj. nekonsultovanje više izvora, nerazlikovanje činjenica od pretpostavke i nagađanja, kao i novinarska pažnja.

 

Potom su predstavljeni rezultati monitoringa dnevnih novina. “Od 1. do 24. aprila zabeležili smo 508 tekstova u kojima se na jednom ili više mesta krši novinarski kodeks”, izjavila je Tamara Skroza, koja sa članom komisije Petrom Jeremićem prati pisanje osam nacionalnih dnevnih listova.

 

Skroza je rekla da je u istom periodu prošle godine zabeležen 231 tekst u kojima se krši Kodeks novinara Srbije, što ukazuje na drastično pogoršanje stanja u tom segmentu.

 

Kao jedan od najvećih primera kršenja novinarskog kodeksa u aprilu Skroza je navela izveštavanje većine štampanih medija o ubistvu pevačice Jelene Marjanović.

 

Gordana Novaković je rekla da su do sada podnete samo dve žalbe u vezi sa izborima u Srbiji, ali je dodala da Komisija o tome tek treba da odlučuje.

 

Interesantno je bilo i pitanje vlasnika Radio Boom 93 iz Požarevca koji se interesovao da li oni sami mogu da traže mišljenje Saveta za štampu o tekstu koji je glavni urednik objavio na webu, i zbog čije objave je dobio krivičnu prijavu.

 

Odgovor je da taj informativni portal može samostalno da zatraži mišljenje Saveta za štampu o navedenom tekstu.

 

(Izvor: Asmedi)

Pročitaj još:

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Slične vesti

Leave a comment

Your email address will not be published.

X