DruštvoНекатегоризовано

Povećan broj kršenja kodeksa novinara

Povodom predstavljanja tromesečnih rezultata rada Komisije za žalbe, Savet za štampu održao je konferenciju za štampu na kojoj su učestvovali Goradana Novaković, generalni sekretar Saveta za štampu, Nevena Krivokapić, predsedavajući Komisije za žalbe, Tamara Skroza i Petar Jeremić, članovi Komisije za žalbe.

 

savet-za-stampu

 

Gordana Novaković je kazala da je u poslednja tri meseca podneto 36 žalbi, a u prethodna tri (novembar-januar) 27, što potvrđuje stalni trend rasta broja podnetih žalbi.

 

Komisija je odlučivala o 17 žalbi, a u 9 slučajeva je bilo prekršaja i to najčešće po više osnova.

 

Najčešće prekršene odredbe su istinitost izveštavanja tj. nekonsultovanje više izvora, nerazlikovanje činjenica od pretpostavke i nagađanja, kao i novinarska pažnja.

 

Potom su predstavljeni rezultati monitoringa dnevnih novina. “Od 1. do 24. aprila zabeležili smo 508 tekstova u kojima se na jednom ili više mesta krši novinarski kodeks”, izjavila je Tamara Skroza, koja sa članom komisije Petrom Jeremićem prati pisanje osam nacionalnih dnevnih listova.

 

Skroza je rekla da je u istom periodu prošle godine zabeležen 231 tekst u kojima se krši Kodeks novinara Srbije, što ukazuje na drastično pogoršanje stanja u tom segmentu.

 

Kao jedan od najvećih primera kršenja novinarskog kodeksa u aprilu Skroza je navela izveštavanje većine štampanih medija o ubistvu pevačice Jelene Marjanović.

 

Gordana Novaković je rekla da su do sada podnete samo dve žalbe u vezi sa izborima u Srbiji, ali je dodala da Komisija o tome tek treba da odlučuje.

 

Interesantno je bilo i pitanje vlasnika Radio Boom 93 iz Požarevca koji se interesovao da li oni sami mogu da traže mišljenje Saveta za štampu o tekstu koji je glavni urednik objavio na webu, i zbog čije objave je dobio krivičnu prijavu.

 

Odgovor je da taj informativni portal može samostalno da zatraži mišljenje Saveta za štampu o navedenom tekstu.

 

(Izvor: Asmedi)

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

MUP pozvao građane da predlože gde pojačati kontrolu merenja brzine u saobraćaju

Ist Media

Akcija pošumljavanja u RBM-u. Posađeno još 20.000 sadnica crnog bora

Ist Media

Počela izgradnja novog dečjeg vrtića – Od iduće godine bez liste čekanja za upis dece

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X