Potpisan ugovor o izgradnji nove Energane, najveće u regionu

712 0

BOR, (J.S. Kolektiv) Generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena Bor,  Blagoje Spaskovski, i Dragoljub Zbiljić, vlasnik “Energotehnike Južna Bačka” iz Novog Sada, potpisali su ugovor o izgradnji nove Energane (u okviru projekta “nova topionica”) – najvećeg postrojenja takve vrste u regionu koje će proizvoditi električnu energiju iz obnovljivih izvora. Kapacitet novog postrojenja je dva megavata, što je 25 odsto električne energije koliko će trošiti nova topionica i fabrika sumporne kiseline. Pošto je reč o visokoautomatizovanoj fabrici, u njoj će biti uposleno 20 novih radnika. Vrednost ugovora o izgradnji nove Energane, po principu “ključ u ruke”, je 5,7 miliona evra.

 

Resize of energana 2

 

“Umesto da je bacamo, iz viška te otpadne pare proizvodićemo “ekološku”, “zelenu” struju. Da je reč o isplativoj investiciji govore podaci da će finansijski efekti (uštede) iznositi 1,1-1,2 miliona evra godišnje, a uloženi novac će se “vratiti” za manje od pet godina. Tu je i doprinos ekologiji, da nebo iznad Bora bude čistije. Svesni da se posle 16. marta očekuje politička stabilnost u Srbiji, a time vuku potezi i ka privrednoj stabilnosti, u ovom trenutku “zatrpani” smo ponudama izvođača koji hrle u RTB da investiraju i izvode radove, otvaraju nove pogone i nova radna mesta. Posebno sam sretan što je “Energotehnika” obezbedila finansiranje, i to zahvaljujući poverenju koje ima u nas. Tako ne zadužujemo državu, ne povećavamo javni dug, već sami garantujemo vraćanje sredstava”, kazao je Spaskovski na lokaciji gde će biti izgrađeno novo postrojenje.

 

Podsetimo, kombinat bakra se obavezao da, u sklopu Projekta rekonstrukcije topionice i dogradnje nove fabrike sumporne kiseline, obezbedi snabdevanje novih procesa električnom energijom i energofluidima, ali i da izgradi postrojenje za tretman otpadnih voda, flotiranje šljake i iskorišćenje toplotne energije vodene pare koja će se dobijati iz novih procesa. Izgradnjom nove Energane povezaće se tehnološki procesi u postojećim i novoizgrađenim termoenergetskim postrojenjima u jednu funkcionalnu celinu, a nova Energana omogućiće i najracionalnije iskorišćenje viška vodene pare i proizvodnju demineralizovane vode za napajanje kotlova u novoj topionici i fabrici sumporne kiseline. Deo vodene pare RTB će koristiti za sopstvene tehnološke potrebe u novoj topionici, fabrici sumporne kiseline, Elektrolizi i fabrici kiseonika, a višak za proizvodnju električne energije.

 

U lično i ime kompanije, gospodin Zbiljić je najpre čestitao rukovodstvu RTB-a, pre svega, na hrabrosti da raspiše tender za završetak projekta koji je jedan od vodećih u obnovi srpske privrede i budućeg zapošljavanja. Naime, Upravni odbor Topionice i rafinacije bakra, imajući u vidu neophodnost i značaj ovog objekta za rad nove topionice i fabrike sumporne kiseline, odobrio je postupak realizacije projekta nove Energane. Nakon prikupljanja ponuda (stigle su od četiri ponuđača), odabrana je najpovoljnija, i to od novosadske firme (projektovaće i gradiće novo postrojenje) koja je dala najbolje tehničko-tehnološko rešenje, najpovoljniju cenu i uslove finansiranja, kao i najkraći rok izgradnje.

 

Resize of energana 1

 

“‘Energotehnika’ je dobila posao završetka Energane koja pedstavlja srce ovog projekta. Obnovljivi izvori energije su apsolutno budućnost u smislu ekonomije i profita, a za građane Bora predstavljaju ekološku budućnost u kojoj više neće biti zagađenja i dima. Spremni smo da u roku završimo Energanu kako je ugovorom i predviđeno – do kraja ove godine. Naša firma je odlučila da sama finansira ovaj projekat prihvatajući samo garancije RTB-a, bez državnih garancija, jer apsolutno verujemo njegovom rukovodstvu da će taj projekat biti gotov do isteka ove godine. Želim da Basen Bor nastavi uspešan razvoj”, poručio je vlasnik “Energotehnike”.

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X