EU IntegracijeНекатегоризовано

Postignut dogovor u EU o novim propisima o GMO

 

Izvor: AFP, EurActiv.rs 

Članice EU su 28. maja postigle dogovor o novim propisima za uzgoj genetski modifikovanih kultura na teritoriji EU, koji im pružaju mogućnost da ograniče ili zabrane uzgajanje GMO, rekli su evropski diplomatski izvori. I prema sadašnjim propisima, članice imaju mogućnost da zabrane uzgoj GMO koji je odobren na nivou EU, ali bi novi propisi trebalo da tu proceudru učine fleksibilnijom. Uzgoj i prodaja genetski modifikovanih organizama su u EU dozvoljeni, ali pod veoma strogim uslovima.

 

Uzgoj GMO je veoma kontroverzan u nekim članicama EU, a Evropska komisija je 2010. zemljama članicama i Evropskom parlamentu podnela predlog kojim bi se, između ostalog, članicama pružila veća fleksibilnost u odlučivanju o uzgoju GMO na njihovoj teritoriji.

 

Sporazum, koji 12. juna treba da potpišu ministri za zaštitu životne sredine, usvojen je na sastanku stalnih predstavnika 28 clanica EU, posle višegodišnjih pokušaja da se postigne dogovor u toj oblasti.

 

kukuruz             Foto: Shutterstock.com

 

Prema evropskim diplomatskim, predlog su prihvatile i Nemačka, Velika Britanija i Francuska koje su mu se u početku protivile jer su smatrale da ide u prilog multinacionalnim proizvođačima semena. Belgija koja takođe nije bila u potpunosti zadovoljna, bila je uzdržana prilikom glasanja.

 

Procedura odobravanja uzgoja kulture ne vraća se na nacionalni nivo, ali će članice moći da zabrane gajanje GMO na celoj svojoj teritoriji ili delu teritorije.

 

Osima rizika za zdravlje i životnu sredinu koje već sada zakonodavstvo EU uzima u obzir prilikom odobravanja neke kulture, članice EU će moći da zabrane gajenje GMO kako bi sprečile širenje određenih kultura, kao i zbog planiranja razvoja i korišćenja zemljišta i održavanja javnog reda.

 

Zemlje članice i sada mogu da se pozovu na zaštitnu klauzulu i zabrane čak i one kulture koje su prošle procenu na nivou EU ukoliko smatraju da predstavljaju rizik za životnu sredinu ili zdravlje. Zemlje članice to i čine, s tim što EFSA redovno daje negativna mišljenja o naučnoj zasnovanosti tih obrazloženja, a novi propisi im pružaju druge osnove za zabranu.

 

Članice EU koje su protiv uzgajanju GMO, međutim, neće moći da zabrane tranzit tih kultura preko svoje teritorije, rekli su izvori u EU.

 

Ovaj sporazum proizvođači semena GMO čekali su 14 godina. Do sada su zbog nesuglasica među članicama EU procedure za dozvolu uzgajanja tih kultura bile veoma komplikovane i duge, i predmet političkih sporova.

 

Prema sadašnjim propisima, za svaku genetski modifikovanu sortu se mora dobiti odobrenje u EU, uz procenu bezbednosti i izjašnjavanje zemalja članica. GMO ne može biti pušten na tržište ukoliko nije prošao temeljnu procenu rizika Evropske agencije za bezbednost hrane i ekspertskih tela zemalja članica i dobio dozvolu.

 

Prema propisima, firma koja ima dozvolu mora da sprovodi striktan nadzor mogućih neželjenih efekata GMO na životnu sredinu, pri čemu EFSA redovno kontroliše taj nadzor.

 

Takođe, svi proizvodi koji se sastoje od GMO, sadrže ih ili su proizvedeni od njih moraju biti jasno označeni. To potrošacima daje punu slobodu izbora u pogledu toga da li žele da ih kupe, ili će se opredeliti za konvencionalno gajene.

 

 

Foto: Shutterstock.com

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

SSP: Rezoluciju Evropskog parlemanta vlast i tabloidi koriste za širenje govora mržnje

Ist Media

Panel: Srbija za 10 godina pregovora sa EU neznatno poboljšala nivo pripremljenosti za članstvo

Ist Media

SSP: Vlast urušava borsko zdravstvo upućujući radnike javnog sektora na sistematske preglede u privatne domove zdravlja

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X