EU IntegracijeНекатегоризовано

Postignut dogovor Beograda i Prištine

BRISEL, 24. februara 2012. (Dragan Blagojević – Beta) – Delegacije Beograda i Prištine postigle su danas u Briselu dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova i integrisanom upravljanju prelazima, rekao je šef beogradskog tima Borislav Stefanović.

 

 

“Danas je postignut dogovor između delegacija Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju i postignut je dogovor o tehničkom protokolu koji prati dogovor o administartivnim prelazima. Veoma sam zadovoljan ishodom s obzirom na to da su svi naši interesi potpuno zaštićeni i smernice i zahtevi naše strane su u potpunosti ispunjeni”, rekao je Stefanović.

 

On je dodao da je dogovoreno da uz ime Kosova u fusnoti stoji formulacija koja ne prejudicira status Kosova i koja je u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskom proglašenju nezavisnosti.

 

“Delegacija Prištine u regionalnim forumima biće zastupljena na asimetričan, znači nejednak način. Ta formula će biti Kosovo sa zvezdicom, u fusnoti će pisati da je ovaj naziv bez prejudiciranja statusa u skladu sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova”, rekao je Stefanović.

 

Zahtev Prištine da se u fusnoti pominje i Deklaracija o nezavisnosti Kosova nije prihvaćen, rekao je Stefanović.

 

Stefanović je naglasio da je dogovoreno rešenje u skladu sa nacionalnim i državnim interesima Srbije, Rezolucijom 1244 i Ustavom Srbije.

 

“Zahtev da deklaracija o nezvisnosti Kosova kao akt skupštine Kosova bude navedena kao posebna referenca nije uspeo i mogu da kažem da smo mi očuvali Rezoluciju 1244, očuvali naš Ustav i nacionalni interes, čvrsto se rukovodeći ovim principima u zaista teškim i dugim pregovorima”, kazao je on.

 

Stefanović je ocenio da je ovo uspeh za Srbiju. “Rešen je jedan veliki problem uprkos velikom čekanju, iščekivanju, ogromnim problemima, ogromnoj nekonstruktivnosti prištinske stranke, ipak smo uspeli da postignemo dogovor koji u potpunosti ispunjava naše prethodno javno iznete zahteve po pitanju regionalnog predstavljanja”, kazao je on.

 

“Sada, u ovom trenutku možemo da kažemo da je Srbija što se tiče svih kriterijuma za kandidaturu, te kriterijume ispunila i sada je na Evropskoj uniji i svim zemljama članicama da donesu adekvatnu odluku”, rekao je Stefanović.

 

Dogovor Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju Kosova bio je jedan od uslova Srbiji za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Evropska komisija najavila dodatni investicioni paket od 1,2 milijarde evra za infrastrukturu i podršku preduzetništvu na Zapadnom Balkanu

Ist Media

SSP: Rezoluciju Evropskog parlemanta vlast i tabloidi koriste za širenje govora mržnje

Ist Media

Panel: Srbija za 10 godina pregovora sa EU neznatno poboljšala nivo pripremljenosti za članstvo

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X