Srbija

Poskupljuje pretplata za RTS

 

Umesto 299 dinara mesečnu taksu za Radio televiziju Srbije i Radio televiziju Vojvodine plaćaćemo 349 dinara, stoji predlogu izmena zakona koji je 4. jula usvojila Vlada Srbije,  piše Danas.

Pretplata za RTS i RTV biće 50 dinara skuplja, predviđeno je Predlogom zakona o izmenama zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis.

U obrazloženju predloga zakona navodi se da je, „polazeći od statističkih podataka o prosečnoj zaradi i visini penzija u Srbiji, visokih inicijalnih troškova štampe i distribucije računa i nesrazmerno visokih troškova kod pokretanja postupka naplate nenaplaćenih potraživanja sa jedne strane i potrebe obezbeđenja uslova za nesmetano obavljanje osnovne delatnosti javnih medijskih servis, sa druge strane, kao najcelishodnije predloženo rešenje da se u periodu od 1. januara 2016. godine do 31. decembra 2025. godine javni medijski servisi delimično finansiraju iz budžeta Republike Srbije, a delimično iz takse za javne medijske servise, koja bi se naplaćivala preko računa za utrošenu električnu energiju, koji obezbeđuje visoki stepen naplate takse“.

Predloženim izmenama zakona privremeno se, kako se navodi – produžava u navedenom periodu uređivanje načina finansiranja osnovne delatnosti javnog medijskog servisa, „s ciljem otklanjanja okolnosti koje bi mogle da dovedu u pitanje rad javnih medijskih servisa i obavljanja njihove osnovne delatnosti, koja je u funkciji ostvarivanja javnog interesa, navodi zakonopisac“, prenosi N1.

Sredstva po osnovu takse za javni medijski servis i budžetska sredstva, njihov ukupan iznos i srazmera utvrđuju se, kako se navodi „u funkciji obezbeđenja stabilnog sistema finansiranja osnovne delatnosti javnih medijskih servisa, njihove uređivačke nezavisnosti i institucionalne autonomije, istovremeno vodeći računa o ekonomskom ambijentu i ekonomskoj snazi obveznika“.

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Vrućine se nastavljaju. U avgustu 24 tropska dana

Miloš Marković

Objavljene nove cene goriva koje će važiti do 26. jula

Miloš Marković

Ove nedelje zabeležena rekordna potrošnja struje

Miloš Marković

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X