Posečeno sedamnaest topola na prilazu Lazarevoj pećini. Ekolozi tvrde – moralo se

125 0
topole zlotske pećine

Odsjaj nekadašnjih topola; foto: Ist media

Seča 17 topola na prilazu Lazarevoj pećini u Zlotskom kanjonu, izazvala je burnu reakciju javnosti na društvenim mrežama, a samo dan kasnije stigla je reakcija Gradske uprava u Boru gde se navodi se da je drveće moralo biti isečeno jer je počelo da truli iznutra, da su pred kraj svog životnog ciklusa i sklona padu, te da mogu ugroziti život i zdravlje ljudi.

U Spomeniku prirode „Lazarev kanjon“ kod Zlota, nakon više od pet decenija ulepšavanja pristupnog puta ka Lazarevoj pećini, ove godine su morale da budu posečene topole, njih 17, sve visine oko 20 metara navedeno je u saopštenju koje je potpisala savetnica u Kancelariji za zaštitu životne sredine GU Bor Ljiljana Marković Luković, a koje je objavljeno na Fejsbuku.

Konstatuje se da su već nekoliko godina unazad, po navodima stručnih lica iz Šumske uprave, topole počele da trule iznutra, da propadaju, evidentirano je i da grane s vremena na vreme padaju i time ugrožavaju prolaznike, posetioce, meštane, automobile.

Da su grane zaista padale sa visokih stabala, potvrdio nam je i speleolog i dobar poznavalac ovog terena Robert Mišić, međutim, on smatra da vreme seče nije odabrano u najsrećnijem trenutku zbog legla ptića.

topole
Foto: Facebook

U Kancelariji za zaštitu životne sredine tvrde da su se obratili stručnjacima Zavoda za zaštitu spomenika Srbije koji su potvrdili strepnje da je predivni drvored dostigao svoju fiziološku starost i da se nalaze u u fazi izumiranja i propadanja.

Izdati su uslovi na koji način i u kom terminu treba izvršiti njihovo bezbedno uklanjanje i šta sme da se posadi na koridoru posečenih stabala a da se radi o autohtonim vrstama.

Da je drveće u lošem stanju, potvrdio je i Republički vodni inspektor.

Dalje je navedeno da su predviđena sredstva za sadnju autohtonih vrsta koje su prilagođene uslovima života na ovom prostoru, u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Related Post

X