DruštvoНекатегоризовано

Portal UNS-a grubo prekršio etički kodeks novinara Srbije

BOR, Udruženje novinara Srbije (UNS) grubo je prekršilo etički kodeks novinara Srbije objavljujući tekst firme ZA Media iz Zaječara, u kojem je jednoj medijskoj kući “presuđeno” bez sudske odluke, čime je direktno izvršen pritisak na nezavisno sudstvo, ocenila je redakcija IST Medija, koja je tim povodom zatražila i reakciju Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

 

istmedia colour 2

 

Tekst u rubrici Akcija – “2% za medije” na portalu UNS-a naslovljen je “Opština Kladovo ne poštuje Zakon o javnom informisanju i medijima”. Autorsko je delo Saše Stojčića, inače zaposlenog u ZA Media.

 

Sam naslov ukazuje da je Zakon zaista prekršen, iako se po prijavi tek vodi postupak po ovom slučaju. UNS je tekst plasirao kao svoje autorsko delo, ne navodeći da je zapravo autor ZA Media, koja u ovom slučaju nastupa interesno, a ne istražvački, kako to autor želi da prikaže u tekstu.

 

Urednik portala nije želeo da napravi jasnu razliku između činjenice koje prenosi, komentara, pretpostavki i nagađanja, već je presudio IST Mediji ne navodeći da je autor teksta zaposlen u ZA Mediji, i da na ovaj način zloupotrebljava jedno novinarsko udruženje.

 

Pomenuti tekst prvobitno je objavljen na web portalu ZA Media, našta nismo nameravali da reagujemo. Međutim, zbog podlog podmetanje teksta na portalu UNS-a, sa jasnom diskriminacijom IST Medije i NUNS-a, čiji je vlasnik IST Medije član, naša je rakcija razumljiva.

 

Napominjemo da je Agencija IST Media, koja je registrovana u Registru medija Srbije, na konkursu sa sufinansiranje nastupila na taj način što je regionalnu TV Bor navela kao ozbiljnu informativnu kuću preko koje će plasirati informacije bitne za stanovnike opštine Kladovo. Naše dve firme imaju duži period ugovor o javno-privatnom partnerstvu, načinu poslovanja na kome insistira i Srbija i Evropska unija, te smo u tom pravcu delovali i mi.

 

Višegodišnja saradnja IST Medije i TV Bor u pogledu informative bila je presudna da prihvatimo ovaj medij za plasman infor

 

I na kraju, ne čudi nas medijska kampanja udruženja na čijem je čelu Ljiljana Smajlović. Ukoliko je predsednica UNS-a bila upoznata sa tekstom, samo nam može imponovati to što se IST Media našla na listi na kojoj se nalazi i zaštitinik građana Saša Janković, uz koga je IST Media jača za najmanje 2%, koliko i UNS daje za medije u svojoj akciji.

 

S obzirom da smo u međuvremenu dobili dovoljno dokaza o raznim pritiscima na članove Komisije za sufinansiranje medija i prikrivenim zlopotrebama nekoliko interesnih grupa, IST Media će se u narednom periodu pozabaviti ovom temom.

 

IST Media

 

 

 

 

 

 

 

 

Sadržaj sa sajta može se preneti samo uz poštovanje USLOVA KORIŠĆENJA

Povezani postovi

Stranke i udruženja reagovali povodom saopštenja kompanije Srbija Ziđin Koper i blokade puta u Velikom Krivelju

Ist Media

Park u Boru najavljen kao park za kućne ljubimce. Hoće li konačno vlasnici pasa koristiti kese za skupljanje izmeta?

Ist Media

RTS: U Beogradu prijavljena epidemija malih boginja

Ist Media

Ovaj portal koristi kolačiće kako bi poboljšao vaše korisničko iskustvo. Ukoliko ste saglasni sa ovim, molimo vas da potvrdite. Potvrdi Pročitaj više...

Politika privatnosti i kolačića
X